Turisti iz Hrvatske sve više ljetuju u Neumu

Turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru, Neumu, prezadovoljni su predsezonom, obećavajućom sezonom, a već, kažu, pripreme teku i za postsezonu.

Novitet na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su se zbog previsokih cijena u matičnoj državi odlučili na ljetovanje u BiH.

Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po puno pristupačnijim cijenama i s manjim budžetom ostvariti puno veći broj dana nego što bi mogli ostvariti u nekim hrvatskim gradovima - ističe za FTV Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske ove godine novitet je i uvozna radna snaga.  Zbog povećanja obima posla pojedini vlasnici hotela odlučili su se na uvoz radnika iz Nepala. Kako pojašnjava Tomislav Lovrić, vlasnik dva luksuzna hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala, kojima sam prezadovoljan - dodaje Lovrić, prenose Nezavisne.

Ističe i da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta BiH i teško je osigurati stalne radnike.

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 15 odsto, što nije uticalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju su imali turistički radnici. Ipak, oni koji su zatečeni na plažama kažu da su ljetovanje zbog cijena morali skratiti.

nezavisne.com

Tagovi: