Da li je boravak na Kozari ljekovit? Nauka će potražiti odgovor na to pitanje

Postoje indicije da je područje Kozare idealno kao vazdušna banja i za ljude koji imaju problema sa srcem.

Novoosnovani Savjet za razvoj turizma grada Prijedora razmotriće inicijativu da se s naučnog stanovišta istraži uticaj boravka na planini Kozari na zdravlje čovjeka kao jedan od mogućih preduslova za razvoj zdravstvenog turizma.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Prijedora Dragoslav Kabić rekao je da postoje indicije da je područje Kozare idealno kao vazdušna banja i za ljude koji imaju kardiovaskularnih poteškoća, ali da je to potrebno i naučno dokazati na bazi čega bi se onda mogli tražiti potencijalni investitori u oblasti zdravstvenog turizma.

- To bi, takođe, bili sadržaji dostupni tokom cijele godine, a ne samo sezonski, a vezivali bi za sebe i druge grane, gdje bi se i ostvarivao profit i povećavala zaposlenost, a gradnja bi bila strogo kontrolisana - izjavio je Kabić na prvoj sjednici ovog savjetodavnog tijela održanoj danas u Prijedoru.

 

Dragoja Timarac iz Nacionalnog parka "Kozara" ukazao je da se nadmorska visina od 600 do 900 metara smatra idealnom za psihofizičko stanje, sport i rekreaciju, podsjetivši da je najviši vrh Kozare (Lisina) 978 metara, a najviši vrh Parka (Gola planina) 876 metara nadmorske visine.

- Potrebno je razmotriti i inicijativu da se poveća obuhvat zaštite na ovoj planini. Od 64.000 hektara Kozare samo 4.000 hektara je u okviru Nacionalnog parka `Kozara`. Naša želja je da se taj obuhvat poveća na barem 16.000 hektara kojima sada upravljamo kao lovnom površinom, gdje je 20 odsto na području Kozarske Dubice, 30 odsto Gradiške, a 50 odsto Prijedora - naveo je Timarac.

On je podsjetio na standarde EU prema kojima pod zaštitom treba da bude 15 do 20 odsto teritorije u jednoj zemlji, a da je u BiH riječ o 0,8 odsto.

Vršilac dužnosti direktora Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor Branko Borovnica naveo je da je potrebno sačiniti bazu turističkih proizvoda grada Prijedora, a potom se fokusirati na digitalni marketing.

Draško Zgodić iz prijedorskog Planinarskog društva "Klekovača" istakao je da pružaoci usluga u turizmu prije nego što ponude proizvod na tržište moraju biti sigurni šta tačno nude i sigurni da to izgleda onako kako misle da izgleda.

 

 

Darko Dakić iz Biciklističkog kluba "Kozara" rekao je da je najčešće fokus na potencijalima planine Kozare, ali da osim toga treba obuhvatiti i druge segmente u kojima takođe ima prostora za razvoj, kao što su lovni i ribolovni turizam.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj "Preda-PD" Aleksandar Drljača napomenuo je da je Prijedor prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je formirala ovaj savjet.

Milena Gnjatović Simatović iz Agencije "Preda-PD" podsjetila je da je Savjet osnovan kao aktivnost u okviru projekta "Fil Kozara" (Feel Kozara), koji je ova agencija zajedno sa partnerima realizovala u protekle dvije godine i čiji se mogući nastavak uskoro očekuje.

- Ovo danas je konstitutivna sjednica i smatramo da će nakon toga ova priča da ide dalje, da se širi dalje i da dobijamo sve više članova, da dobijamo više na značaju i da imamo sve više novih ideja koje će doprinijeti razvoju turizma - rekla je Simatovićeva, koja je danas izabrana za zamjenika predsjednika Savjeta.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović navela je da je ovo tijelo neophodno da bi se jednim zajedničkim pristupom unaprijedila turistička ponuda.

- Imamo izvanredne turističke potencijale koji nisu maksimalno iskorišteni. Možemo reći da je naša turistička ponuda dobra ili skromna, ali svakako možemo da unaprijedimo sve ono što grad ima - poručila je ona.

Neformalno savjetodavno tijelo grad je osnovao da daje preporuke i usmjerenja za dalji razvoj turizma i povećanje konkurentnosti turističke ponude, a imenuje ga gradonačelnik na četvorogodišnji mandat.

mondo.ba

 

 

Tagovi: