Šmit pred britanskim parlamentarcima: Ponekad bih volio biti kao Ešdaun

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga RS ne priznaje, u obraćanju pred britanskim Odborom za spoljne poslove osvrnuo se i na donošenje bonskih ovlaštenja direktno protiv političkih pojedinaca u BiH i rekao da bi ponekad volio biti kao Pedi Ešdaun.

Potom se osvrnuo i na održavanje parade 9. januara u RS.

- Devetog januara su imali tzv. paradu. Sljedeće godine se ona neće održavati u ovom formatu. SNSD kojim predsjedava Milorad Dodik pokazuju mnogo veza sa Rusijom, uključujući i njega samog. Moja zabrinutost jeste da postoji određeni ruski uticaj. Vidjeli smo da Vagner ima regrutni centar u Beogradu. Bio sam jasan da ako Vagner pokuša da odvede mlade ljude iz BiH u rat, to je na međunarodnoj zajednici da zaustavi - ističe Šmit.

On je kratko upoznao članove Odbora za spoljne poslove sa političkim dešavanjima u protekloj godini i zahvalio se na prošlogodišnjoj posjeti Odbora.

- Kandidatski status BiH u EU je politička odluka, pregovori nisu započeti i ima dosta legislativnih promjena, ali vjerujemo da će donijeti pozitivne promjene, ljudi se boje rata nakon ukrajinske invazije i smatraju da je ovo garancija za bezbjednost - rekao je Šmit.

Spomenuo je izbore u BiH, kazavši da su održani "relativno sigurno i pravedno i da je došlo do saglasnosti oko koalicione platforme". Napomenuo je da je došlo do napretka, "s obzirom da je RS prošle godine blokirala političke procese".

- Nije moje da formiram vlast. Imamo situaciju da 'osmorka' ima većinu u Predstavničkom domu, a da u Domu naroda FBiH. SDA upravlja Klubom Bošnjaka sa određenim koalicionim partnerima - istakao je Šmit.

nezavisne.com

Tagovi: