Mjesec od nestanka Danke Ilić: Hronologija slučaja koji je potresao region

Danas se navršava mjesec dana od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u okolini Bora. Istraga u ovom slučaju još uvijek traje.

Djevojčica je nestala kada je sa bratom i majkom bila u Banjskom Polju u okolini Bora. Kako je majka ispričala, djevojčica je nestala kada se okrenula da drugom djetetu da vode.

Nestanak je ubrzo prijavljen policiji koja je u kratkom roku bila na terenu, a u potragu za Dankom uključili su se i mještani Banjskog Polja.

U danu kada je nestala Danka u Srbiji se prvi put oglasio sistem Amber Alert pod nazivom “Pronađi me”. Građanima Srbije stigle su poruke koje su ih upućivale da sajt Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije gdje su navedene sve detaljne informacije o nestanku djeteta. Takođe, redovno emitovanje programa Radio televizije Srbije prekinuto je kako bi građanima izdato saopštenje o nestanku dvogodišnje Danke Ilić.

Velike policijske snage, ali i pripadnici Žandarmerije kao i civilni sektor, satima su prečešljavali teren u okolini mjesta sa kojeg je dvogodišnja djevojčica nestala.

Mjesto sa kojeg je Danka nestala je bilo zapušteno i zatrpano smećem te su ekipe danima krčile mjesto i odvozile smeće.

U noći sa 30. na 31. mart pojavila se vijest da je dvogodišnja Danka Ilić viđena u glavnom gradu Austrije u Beču, na stanici. Tamošnja policija odmah se uključila u potragu a ubrzo su i uhapšene dvije Rumunke za koje se navodilo da su bile sa djevojčicom koja je viđena na snimku.

Nažalost, ispostavilo se da na pomenutom snimku nije Danka Ilić za kojom se tragalo.

Nekoliko dana kasnije stigle su vijesti koje su potresle cijeli region - dvogodišnja Danka Ilić je mrtva. Tada je saopšteno da je policija uhapsila dvije osobe koje su priznale djelo.

Uhapšeni su Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot kod Bora. Oni su, kako se pisalo, priznali da su dvogodišnju Danku Ilić udarili službenim vozilom “Vodovoda”. Potom su Danku ubacili u automobil i bacili je na deponiju. Kako su mediji pisali, dvojac je priznao i da je Danka davala znakove života ali da su je oni udavili.

Policija je odmah krenula u potragu na pomenutu deponiju ali tijelo tamo nije pronađeno. Uslijedila je pretraga drugih lokacija za koja se sumnjalo da bi tu moglo da bude tijelo dvogodišnje Danke Ilić a nakon što se pojavila vijest da je njeno tijelo premješteno sa deponije. Pretražena je kuća u kojoj su živjeli osumnjičeni, imanje u selu Zlot čiji je vlasnik jedan od osumnjičenih, kao i Lazareva pećina kod sela Zlot, Lazarev kanjon, kao i cjelokupno područje duž Zlotske rijeke.

Zbog ubistva male Danke Ilić uhapšen je i brat jednog od osumnjičenih za ubistvo, Dalibor Dragijević koji je preminuo u pritvoru.

Roditelji Danke Ilić više puta su saslušavani u policiji a nakon što je otkriveno da je djevojčica ubijena oni su i svjedočili u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Njihovi telefoni takođe su vještačeni a u medijima su se pojavljivale različite informacije u prvim danima potrage za malom Dankom.

Prije nekoliko dana objavljeno je da su vještačeni predmeti koji su pronađeni u automobilu kojim je udarena dvogodišnja Danka. Pored toga, ispitano je i 14 svjedoka u ovom slučaju a najavljeno je da će biti ispitano još.

Osumnjičenima za Dankino ubistvo, određen je pritvor od trideset dana, a za pomaganje u zločinu osumnjičen je Radoslav Dragijević.

Tijelo Danke Ilić još uvijek nije pronađeno.

 

Tagovi: