"Banjalučko proljeće" ugostilo 187 hiljada ljudi

Za vrijeme trajanja ovogodišnje manifestacije "Banjalučko proljeće" u gradu je zabilježen značajan porast broja turista, dok je promet u sektoru ugostiteljstva povećan za rekordnih 9,6 miliona KM, odnosno hotelijerstva za oko dva miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Istakli su ovo iz Gradske uprave, te dodali da je realizovano više od 50 pojedinačnih događaja, kojima je prisustvovalo ukupno 187.869 sugrađana i turista.

- Bogat i raznovrstan sadržaj pripremljen za ovu manifestaciju, organizovanu od 1. aprila do 30. juna, ne samo da je u naš grad privukao veliki broj turista iz cijelog svijeta, nego je u značajnoj mjeri doprinio banjalučkim hotelijerima, hostelijerima i drugim vlasnicima smještajnih objekata, ali i ugostiteljima i trgovcima da za vrijeme 'Banjalučkog proljeća' ostvare povećan promet - istakli su oni.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, posmatrajući cjelokupan ostvareni promet u tom periodu u djelatnostima pripreme i posluživanja hrane i pića ukupno je zabilježen promet od 35.636.809 KM, što je za 9,6 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu kada je taj promet iznosio 26.031.654 KM.

- U oblasti pružanja usluga smještaja ostvaren je veći promet u odnosu na prošlogodišnji period održavanja 'Banjalučkog proljeća', jer je ove godine promet iznosio 5.870.694 KM, a u 2021. godini 3.881.863 KM - kazali su oni.

Značajan prihod ostvaren je, kako kažu, i u oblasti trgovine na malo, u ukupnom iznosu od 193.292.036 KM, što je više za 23 miliona KM nego prošle godine, odnosno za skoro 29 miliona KM nego prije dvije godine.

- Ukupan rast prometa u ove tri oblasti u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu iznosi oko 37 miliona KM - potvrdili su oni.

Dodaju da je, sagledavajući sve efekte ove manifestacije, vidljivo da je ona bila uspješna, te da je u potpunosti opravdala sva očekivanja i ispunila postavljene ciljeve.

nezavisne.com