Druga Turistička rafting regata u znaku adrenalina, dobre zabave i ekologije (FOTO/VIDEO)

Učesnici druge Turističke rafting regate na Vrbasu, njih oko 120 raspoređenih u 20 čamaca, imali su juče priliku da osjete čari Vrbasa i ovog adrenalinskog sporta po kojem Banjaluka postaje prepoznatljiva.

Regatu je drugu godinu za redom organizovao Rafting klub Kanjon Banjaluka, u kojem kažu da im je namjera da ovo preraste u tradiciju. Ali, da bi turistima imali šta da ponude i pokažu, njihovi čalnovi su prethodno čistili korito Vrbasa i u brojnim akcijama su uklonili čak 17 deponija i 41 olupinu automobila. Sada se na dionici rijeke, kojom se organizuje rafting spust, ne može vidjeti „ni papirić“, a rafteri insistiraju da i njihovi gosti vode računa o tome da smeće ne ostavljaju u prirodi.

- Pokazali smo da nakon 15 godina čišćenja, promocije i organizacije takmičenja i mi ulazimo u porodicu turističkih regata koje su izuzetno popularne i ovo će postati tradicija – rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik RK Kanjon Banjaluka.

 Ipak, prvo i najvažnije pravilo Rafting kluba Kanjon je bezbjednost svih učesnika.

- Sada je u čamcima bilo djece i porodica, a to i promovišemo,  biti na divljoj rijeci, a da sve protekne bezbjedno. Očekujemo da nam se u organizaciji ubrzo priključe i rafteri iz Jajca i Donjeg Vakufa, Šipova i Jezera, i da ćemo u budućnosti imati regatu koja će trajati šest dana, što i jeste cilj projekta Čist Vrbas – rekao je Pastir.

Druga turistička regata je u kalendaru turističkih manifestacija Banjaluke. Upravo je to jedan od strateških pravaca u koje ova gradska adminsitracija želi razvijati turističku ponudu grada.

– Svi znamo da je rijeka Vrbas nepresušan izvor adrenalina i avanture i upravo je to jedan turistički proizvodd koji je primamljiv i za turiste koji nam dolaze iz regiona. Veliki broj turista koji su se i danas spuštali tokom turističke regata prava su slika stanja u turizmu u našem gradu. Podsjetiću da je broj turista ove u odnosu na isti period prošle godinu veći za 15 odsto – kazala je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Godišnje adrenalinski rafting spust u Banjaluci iskusi skoro 3.000 posjetilaca.

Većina učesnika druge Turističke rafting regate na Vrbasu ima samo riječi hvale za organizaciju i profesionalnost raftera domaćina, te poručuju da je ovo iksustvo koje se mora doživjeti i što prije ponoviti. U regati je učestvovala i naša ekipa, koja vam srdačno preporučuje da što prije iskusite adrenalinski rafting spust.

Čist Vrbas prioritet

U regati su učestvovali i članovi RK “Jajce” iz Jajca koji su zajedno sa članovima RK “Kanjon” i pripadnicima Oružanih snaga BiH čistili korito rijeke Vrbas na potezu od Bravnica do Jajca i korito rijeke Plive, od Ljoljića ka Jezeru. Prikupljeno je oko 400 vreća smeća, ukupne težine 3,5 tone. U akcijama čišćenja je ušestvovalo više od 200 ljudi.

VIDEO - Druga Turistička rafting regata na Vrbasu

VIDEO - Regata snimljenja go pro kamerom

Ž. J.