Zbog punog Mjeseca moguć veliki broj zemljotresa

Mnogi stručnjaci proteklih dana, na osnovu mnogobrojnih istraživanja, tvrde da pun Mjesec može utjecati na pojavu zemljotresa. Okolinu Tuzle jutros oko 9 sati pogodio je jak zemljotres, jačine 4,3 stepena Rihterove skale. 

Pretpostavlja se da bi razlog ove pojave moglo biti i prisustvo punog Mjeseca. Puni Mjesec se pojavio 17. jula, a kako stručnjaci navode, njegovo prisustvo najavljeno je sve do 24. jula. 

Milan Jeličić, sekretar iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, za regionalne medije je kazao kako pun Mjesec itekako može utjecati na pojave zemljotresa, bez obzira na to što to nije čest slučaj. 

– Mjesec u svakom slučaju djeluje na Zemlju na taj način što imamo plimu i oseku. Postoji statistička analiza koja pokazuje da, kada je pun Mjesec, ima više zemljotresa – kazao je Jeličić, dodavši da Zemljina kora nije iz jednog komada, već da je sastavljena iz kontinentalnih ploča koje plivaju po unutrašnjosti Zemlje. 

– Zemlja se okreće oko svoje ose i sve te ploče žele da stignu i teže ka ekvatoru, one se tada sudaraju i postoji ta napetost između njih. Tada se dešava da jedna ploča sklizne i nastane zemljotres – objasnio je za regionalne medije Jeličić.

U susjednoj nam zemlji Srbiji očekuju se snažni potresi. Zemljotres koji je jutros pogodio okolinu Tuzle osjetio se i u Vojvodini, Beogradu, ali u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori. 

Tagovi: