Vlada RS kupila stanove za nagradnu igru od SNSD-ovog tajkuna

  • Milutin Jović prvi sretni dobitnik nagradne igre Fiskalni račun
  • „Neću da razgovaram sa novinarima! Dođite na Čokorska polja kada bude moje takmičenje sa konjima, šta sad mlatite tu?“, rekao je Jović
  • Gdje je nestao jedan stan?

Vlada Republike Srpske keširaće skoro pola miliona KM SNSD-ovom tajkunu Milutinu Joviću za četiri stana u Banjaluci, koji će biti dodijeljeni dobitnicima nagradne igre "Deset računa izbroji i stan osvoji".

Stanovi se nalaze u naselju Lauš, u Karađorđevoj ulici 79, na istoj lokaciji na kojoj je registrovana i Jovićeva građevinska firma „Bosna impex“.

Stanovi ukupno imaju oko 245 kvadrata i Vladu RS koštaće 511.347 KM sa uračunatim PDV-om, koliko će biti isplaćeno na Jovićev račun.

Iako je iz Ministarstva finansija RS nedjeljama najavljivano da će najsrećnijim građanima dodijeliti pet stanova, do objave zvaničnih pravila - jedan stan se “zagubio”.

Gdje je nestao peti stan?

Organizatori pojašnjavaju da je prvobitni plan, zaista, bio da kupe i poklone pet manjih stanova, vrijednosti do 100.000 KM, ali na taj javni poziv nije se prijavio ni jedan ponuđač. Bili su primorani da raspišu novi poziv, organizuju pregovarački postupak, pa su umjesto pet manjih, kupili četiri stana veće kvadrature i vrijednosti.

Stanovi 37 i 38, koji bi trebalo da budu dodijeljeni u oktobru

 

- To znači da na tržištu u Banjaluci praktično ne postoje mali stanovi koji su spremni za prodaju, a mi smo tražili stanove koji su useljivi, a ne u izgradnji. Često se dešava da se ti mali stanovi prodaju u projektu, još „u temeljima“ – pojašnjava Saša Grabovac, Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot", koje je suorganizator nagradne igre.

Pošto u Banjaluci, kažu, nije bilo manjih stanova, a predviđen je određeni budžet za njihovu kupovinu, ponovo je raspisan javni poziv za nabavku, s tim što se nije ograničilo da iznos mora biti do 100.000 KM, već su tražene najpovoljnije ponude.

Jović galantno spustio 20 KM po kvadratu

Prijavile su se dvije firme – „Darko komerc“ je ponudio dva stana, jedan po cijeni od 2.550 KM i drugi od 2.850 KM, oba sa uračunatim PDV-om i cijenom po metru kvadratonom. Drugi ponuđač bila je firma Milutina Jovića, „Bosna impex“, koja je ponudila četiri stana, po znatno manjoj cijeni - od 2.100 KM sa PDV-om, po metru kvadratnom.

- U javnom pozivu je bio predviđen i pregovarački postupak. U javnim pregovorima koji su uslijedili, predstavnici firme „Darko komerc“ nisu željeli da spuste cijenu stana, dok su je Jovići spustili još za 20 KM, pa je konačna cifra 2.080 KM sa uračunatim PDV-om – kaže Grabovac.

Milutin Jović, foto Fejsbuk

Jović: "Ajde, bolan, neću uopšte da razgovaram!"

Novinar portala MojaBanjaluka.info. pokušao je razgovarati i sa Milutinom Jovićem i saznati da li su četiri nagradna stana uopšte bila ponuđena na tržištu i zbog čega su ostali neprodati, iako kvadrat košta 2.100 KM sa PDV-om i objekat je udaljen kilometar od Trga Krajine. Međutim, na sam pomen nagradne igre, Jović je postao neljubazan.

- Ajde, bolan! Neću ja uopšte da razgovaram sa novinarima. Imate Ministarstvo finansija RS i sa njima razgovarajte. Neću da razgovaram ni sa jednim novinarom! Dođite na Čokorska polja kada bude moje takmičenje sa konjima, šta sad mlatite tu? Ajd' zdravo! - rekao je Jović.

Ko je Milutin Jović?

Zgradu u Karađorđevoj ulici broj 79 sagradila je firma „Bosna impex“, registrovana na istoj adresi. Kao vlasnik je naveden Milutin Jović, kontroverzni biznismen blizak SNSD-u, brat bivšeg odbornika ove stranke u Skupštini grada Banjaluka, Radomira Jovića.

Milutin Jović je i vlasnik Konjičkog kluba "Čokorska polja" u istoimenoj banjalučkoj mjesnoj zajednici, a upućeni tvrde da je on lično izdejstvovao njeno izdvajanje iz mjesne zajednice Saračica.

Od tada počinju izdašna ulaganja iz gradske kase u konjički sport u Čokorima, ali i u infrastrukturu nove mjesne zajednice.

Dok su se mještani žalili da nemaju vodu, struju, a ni puteve, kod konjičkog kluba sagrađena je rasvjeta, put i - javni parking! Za dio javnog lokalnog puta Saračica – Goleši, sa parkingom i rasvjetom, izdvojeno je, prema podacima iz Odjeljenja za stambeno komunalne djelatnosti grada Banjaluka, 75.000 maraka.

Za prvenstvo u dresurnom jahanju, organizovano prije nekoliko godina, na kojem je učestvovalo 30 takmičara,  Grad je konjičkom klubu “Čokorska polja” dodijelio 18.000 maraka, objavio je svojevremeno Žurnal. Njihov izvor tvrdi da je grad privatni konjički klub još ranije pomogao sa nekoliko desetina hiljada maraka. Žurnal je objavio i da je vladajuća SNSD većina svojevremeno glasala da se privatnom konjičkom klubu za izmještanje dalekovoda dodijeli 10.000 maraka.

Konjičkom klubu "Čokorska polja" 2016. godine dat je i projekat terapijskog jahanja za djecu sa poteškoćama, vrijedan 100.000 KM. Finansiran je novcem građana i donatora, a podržala ga je Vlada RS.

Jović je tada tvrdio da projekat nije dobio "zato što je lijep", nego što ima potrebnu infrastrukturu, za razliku od drugog privatnog kluba koji se tada takođe konkurisao.

Afera sa spomen pločom

Gradnju ove zgrade pratila je afera, jer je Milutin Jović kupio zemlju nekadašnjeg preduzeća „Usluga" i pripremajući teren za gradnju, sa nje uklonio spomen – ploču četvorici poginulih boraca Vojske Republike Srpske, radnicima tog preduzeća. Slučaj je završio u tužilaštvu, ali je odbačen, jer je utvrđeno da prijavljeno djelo nije krivično.

Vlada plaća porez srećnim dobitnicima

Pošto su četiri nagradna stana premašila cifru od 100.000 KM vrijednosti, zakon propisuje da se na njih plati 30 odsto poreza, umjesto prvobitno planiranih 20 odsto.

- Dobra vijest je što taj trošak neće pasti na dobitnike nagradne igre, već će ga platiti Vlada RS, kažu organizatori.

Nagradnu igru organizuje Vlada Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem ekonomista "SWOT", Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Srpske. Koverte sa računima mogu se slati od ponedjeljka, 15. Jula, isključivo putem pošte. Izvlačenje dobitnika će biti u septembru u četiri navrata.

Željka Javorac