Višković u Štutgartu: Prioritet Vlade da pomogne u očuvanju nacionalnog identiteta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je Štutgartu istakao značaj saradnje Republike Srpske sa dijasporom, te naglasio da je prioritet Vlade da pomogne u očuvanja nacionalnog identiteta i zaštite kulturne baštine svih ljudi porijeklom iz Srpske, koji žive širom svijeta.

Višković, koji je danas razgovarao u Predstavništvu Republike Srpske u Štutgartu sa predstavnicima dijaspore iz njemačke pokrajine Baden Virtemberg, pohvalio je rad ovog Predstavništva za koje je rekao da uspješno promoviše interese i potencijale privrede Srpske u inostranstvu.

- Premijer je istakao da su Vlada Republike Srpske i sve institucije uvijek na raspolaganju našoj dijaspori - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Sagovornici su zajednički izrazili očekivanje da će se i u narednom periodu nastaviti djelovati u pravcu proširenja i unapređenja saradnje naročito u oblastima privrede, promocije Republike Srpske, te očuvanja kulture i identiteta.

Na sastanku je razgovarano i o značaju nedavno održanog drugog Foruma dijaspore u Banjaluci i aktivnostima koje Vlada Republike Srpske provodi s ciljem jačanja saradnje, boljem uvezivanju i uspostavljanju partneriskh odnosa sa dijasporom.

Višković je rekao da je na Forumu iskazana i spremnost da se uz podršku dijaspore doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske, kao i preduzimanju konkretnih privrednih aktivnosti.

Sastanku su, pored predstavnika dijaspore, prisustvovali i generalni konzul Srbije u Štutgartu Božidar Vučurević, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj.