Trka za predsjednika SDS ulazi u finiš

Ionako tijesnu i neizvjesnu trku za predsjednika SDS, koji će se birati u nedelju, 30. juna, dodatno je ovih dana zakomplikovao banjalučki Gradski odbor te stranke, koji je pozvao četvoricu kandidata da u zamjenu za njihovu podršku prethodno prezentuju program svog rada.

Tako će Vukota Govedarica, Milan Miličević, Mirko Šarović i Mićo Mićić, ukoliko žele da na predstojećoj Izbornoj skupštini dobiju dodatnih 10 odsto glasova, morati prethodno doći u Banjaluku i pred članovima Gradskog odbora kažu kakvi su im planovi za budućnost SDS i šta će biti fokus njihovog rada.

Time će trka za predsjednika SDS biti neizvjesna do samog kraja, ako uzmemo u obzir da će GO Banjaluka na predstojećoj Izbornoj skupštini predstavljati čak 45 delegata, ali i da se pojedini odbori još nisu izjasnili ko će biti njihov favorit.

Slavko Grbić, predsjednik GO SDS Banjaluka, potvrdio je za Srpskainfo da su ovih dana uputili poziv četvorici kandidata da im dođu u goste i izlože program rada. Za sada su svoj dolazak potvrdili Miličević, Govedarica i Šarović, dok Mićićev odgovor još čekaju.

Miličević je svoj program trebao izložiti sinoć, dok je Šarović svoj dolazak u Banjaluku zakazao za srijedu.

Stav baze

Grbić ističe da su se na ovaj korak odlučili jer su se do sada lideri birali na osnovu “ličnog izgleda”, simpatija i slično, a ne programa i stavova. On dodaje da se ljudi vežu za program i programska načela, te da u svakom času, ako kandidat koji je prezentovao svoja programska načela za koja su se članovi stranke vezali, odstupi od njih, mogu tražiti njegovu ostavku.

– To je demokratski korak. Na ovaj način smo htjeli da napravimo iskorak na izbornoj sceni Srpske i podstaknemo i druge političke subjekte u državi da počnu razmišljati na ovaj način. Delegati koji nešto biraju ne zastupaju samo svoj stav već stav baze koja ih je postavila na tu poziciju – navodi Grbić.

On je pojasnio da su kandidati pozvani da dođu u Banjaluku kako bi pred delegatima iz Izborne jedinice 3 mogli da izlože svoj program rada. Grbić ističe da su pozvani i svi delegati iz ove Izborne jedinice, koji bi nakon toga trebali da imaju dovoljno vremena do održavanja Izborne skupštine SDS da prenesu u svoje baze programska načela kandidata za predsjednika stranke.

– Oni ta programska načela trebaju prenijeti u svoju bazu, koja ih je birala. Treba imati na umu da ti delegati, kada dođu na Izbornu skupštinu SDS, ne zastupaju svoj stav, nego stav svoje baze. Dosadašnja praksa je bila da kandidat prezentuje svoj program rada na Izbornoj skupštini na dan glasanja. Međutim, tada delegati nisu u mogućnosti da konsultuju svoju bazu, već predstavljaju sami sebe – pojašnjava Grbić.

Za i protiv

Predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da je inicijativa GO SDS Banjaluka orginalna i da može značiti novi kvalitet u politici. On ističe da su tu praksu trebali uvesti i drugi odbori, posebno oni veći, pa tek onda da se pruži podrška nekom kandidatu.

 

– Sviđa mi se Grbićeva ideja, jer je orginalna. Da su se te rasprave sprovele i u drugim odborima, možda je to simbolički moglo da pokaže neki put izlaska SDS iz krize – kaže Vuković.

On ističe da bi bilo odlično da su kandidati za predsjednika stranke prethodno obišli sve odbore i izložili delegatima i članovima stranke svoje programe. Vuković je ponovio svoj raniji stav da nije dobro za SDS, koja je trenutno u krizi, da se na Izbornoj skupštini pojavi više kandidata. To je, kako kaže Vuković, dobro za stabilne i zdrave stranke, ali ne za slabu i podjeljenu partiju, kakva je trenutno SDS.

– Dobro je imati više kandidata ako je zdravo stanje u partiji i ako se predstavi više programa i onda se bira bolje od boljih. Međutim, SDS se nalazi u stanju podijeljenosti na nekoliko frakcija i lobija. Više kandidata na Izbornoj skupštini značiće nove podjele unutar SDS – ističe Vuković.

Startni poeni

Dodaje da najmanje negativnih startnih poena na predstojećim unutarstranačkim izborima trenutno ima Miličević, koji je pobjedom na referendumu za opoziv načelnika u Tesliću pokazao svoju snagu i kao čovjek i kao lider.

– To mu daje prednost u odnosu na druge. S druge strane, Govedarica, koji je pošten čovjek i političar, ima lošu startnu poziciju jer se zadesio na čelu SDS kada je ta stranka doživjela poraz. Bila bi loša poruka da se čovjek koji je bio na čelu stranke koja je doživjela poraz na svim nivoima ponovo bira za predsjednika – zaključuje Vuković.

Niko od četvorice kandidata juče se nije javljao na telefon, pa nije bilo moguće dobiti informaciju šta misle o potezu GO Banjaluka.

Podsjećamo, Gradski odbor SDS Banjaluka ranije je predložio Vukotu Govedaricu kao svog kandidata na predstojećim unutarstranačkim izborima. Međutim, nakon što je izabrano novo rukovodstvo tog GO na čelu sa Slavkom Grbićem, Govedarica je izgubio podršku.

Iako je prvobitno saopšteno kako je i novi GO podržao Govedaričinu kandidaturu, Grbić je to ubrzo demantovao odlučivši se za drugačiji pristup predstojećim unutarstranačkim izborima dajući podjednaku šansu svim kandidatima, piše Srpskainfo.