Počeo 20. “Teatar fest”

U Doboju je sinoć otvoren 20. “Teatar fest” u okviru kojeg će do 24. maja biti prikazano šest predstava u izvođenju više pozorišta iz regiona. Prve takmičarske večeri izvedena je predstava “Pokondirena tikva” u izvođenju Pozorišta “Prijedor”, umjesto najavljene “Kolubarska bitka”.

Organizator je obrazložio da su u nevremenu, koje je nedavno zahvatilo Prijedor, poplavljeni domovi glumaca koji izvode “Kolubarsku bitku”, pa je Pozorište nastupilo sa drugom predstavom.

Glumac Slobodan Ćustić rekao je na otvaranju “Teatar festa Doboj 2019” da umjetnost čuva duhovnost jednog naroda.

“Umetnost je sve – pismenost, duhovnost i kultura. Kada se ta tri segmenta spoje mi dobijamo duhovnost jednog naroda”, istakao je Ćustić, te izrazio zadovoljstvo što Doboj već 20 godina njeguje tradiciju organizovanja pozorišnog festivala.

Vukosava Sofrenić, direktor Centra za kulturu i obrazovanje iz Doboja, organizatora ovog festivala, zahvalila je osnivačima jer su imali viziju, zacrtali cilj i iznijeli tešku organizaciju.

Ona je istakla da je ideja pozorišnog festivala dobro prihvaćena kod publike koja svake godine podiže ljestvicu standarda.

Sofrenićeva je večeras uručila zahvalnicu Jovanki Stojčinović Nikolić, jednoj od pokretača dobojskog pozorišnog festivala.

Prvi Teatar fest održan je 1999. godine, a otvorila ga je predstava “Kontejner sa pet zvezdica” Zvezdara teatra iz Beograda.

U Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje večeras je, kao prateći program festivala, otvorena izložba “Omaž ženi” Jelene Glogovac Savić iz Gacka.

Na “Teatar festu” će sutra, drugog takmičarskog dana, nastupiti “Egzit” teatar iz Zagreba sa predstavom “Pluća”, a 21. maja glumci Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice izvešće predstavu “Ravna ploča”.

Četvrtog takmičarskog dana, 22. maja, nastupiće Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Ožalošćena porodica”, a dan poslije glumci Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja izvešće predstavu “Kepler 452-B”.

Posljednjeg dana festivala, 24. maja, glumci Teatra “Balkan-novi pokret” iz Beograda odigraće predstavu “Dobri čovjek”.

Predstave će pratiti stručni žiri koji će činiti Milenko Iliktarević, Simon Grabovac i Mira Stanišev.

U okviru pratećih aktivnosti sutra će od 10.00 do 13.00 časova biti održana glumačka radionica “S glumcem bez glume” za učenike školskih dramskih sekcija, a za 22. maj u 18.30 časova predviđena je promocija knjige “Dijalog o festivalima”, teatrologa Simona Grabovca iz Novog Sada.

Generalni sponzor “Teatra festa Doboj 2019” je Adiko banka, a pokrovitelj grad Doboj.

Cijena ulaznice za predstave je osam KM.

Srna