Djevojčica rođena bez šaka pobijedila na takmičenju u lijepom pisanju

Desetogodišnja djevojčica koja je rođena bez šaka dokazala je da može obavljati zadatke kao i bilo ko drugi – ako ne i bolje.

Sara Hinesley osvojila je nagradu Nicholas Maxim na takmičenju Zaner-Bloser za najljepši rukopis. Ova nagrada se dodjeljuje učenicima s intelektualnim, tjelesnim i razvojnim invaliditetom.

Kako bi pisala, Sara drži olovku između krajeva ruku. Učenica je trećeg razreda regionalne katoličke škole St. John u Fredericku. Lijepom rukopisu naučila ju je učiteljica, no ima i prirodni talent.

“Mislila sam da je lako, ali morala sam vježbati”, rekla je Sara.

Sara je dobila nagradu od 500 dolara i još uvijek nije odlučila šta će s njom, ali se nada da će druga djeca s poteškoćama biti inspirisana njenom pričom.

“Bila sam ponosna i nadam se da će druga djeca koja takođe imaju neki problem, naučiti nešto od mene. A to je da, ako se dovoljno potrudite, možete učiniti sve”, rekla je Sara.

Njena mama Cathryn Hinesley rekla je da je bila oduševljena kad je Sara osvojila nagradu.

“Sara je vrlo nezavisna djevojčica. Kada nešto želi, potrudi se da to i dobije. Svaki zadatak shvata veoma ozbiljno i ne odustaje od njega dok ga ne obavi”, rekla je Hinesley.

Osim što voli da piše, bavi se i umjetnošću, vozi bicikl, čita i pliva. Njena porodica željela joj je osigurati protetske ruke, ali su naposljetku zaključili da Sara dobro radi i bez njih.

“Ona je tako funkcionalna da joj protetika zaista nije potrebna. Ona može uraditi gotovo sve i često puno bolje od mene i mog supruga”, rekla je Sarina mama.

Tagovi: