U devetoj deceniji, na ulici, baka Živana prodaje šarena jaja za Vaskrs

Priča o baki sa Zemunske pijace kod Beograda, koja vikendom na trotoaru, među kolima, prodaje veze zelja, prije desetak dana je zapalila društvene mreže.

– Ona ima nešto preko 80 godina. Toliko je suva, ispijena, kost i koža, da vam ostavljam samo da zamislite taj prizor – žena u devetoj deceniji, između parkiranih kola, čuči na trotoaru, prodaje zelje. I to vjerovatno najbolje koje sam video obilazeći Zemun. Ona nema da plati tezgu. Ima dvadesetak veza zelja, koje prodaje četiri puta jeftinije nego što je na tezgama. Ej, neko u devetoj deceniji se saginjao, vadio, sjekao, prao, vezivao, došao na pijacu, pardon trotoar, i prodaje: dinar – list – napisao je tada Darko Nikolić, piše Blic.

Baka je i dalje na Zemunskoj pijaci. Kaže prodaje nanu, matičnjak.

– Upravo je svježe ubrano, domaće – dodaje.

Njeno ime je Živana, živi u Donjem Petrovcu, van Beograda, a na Zemunskoj pijaci je samo vikendom.

– Muž mi je nažalost preminuo, a ja nisam mogla da ostavim imanje. Sad eto tako malo radim i ono što rodi, to donesem na pijacu – objašnjava baka koja je omiljena među Zemuncima.

Srednjovječna ženica došla je po svoja naručena jaja. Rijetko lijepa crvena boja, išarana voskom, dijelo je baka Živke. Kaže da joj je po slici, po jajetu, potrebno do sat vremena, a takva ih prodaje po kutiji, živa za 250 dinara, a ofarbana za 300 dinara.

– Pa eto, malo radim i to, šta ću ja ovako stara.

Međutim, njoj se ni po izgledu, a ni po duhu ne može nikako reći da je stara! Ima tri unuka, već odrasle ljude, a od 60-ih godina prošlog vijeka živjela je u Zemunu.

– Radila sam u Tekstilnoj industriji, a onda sam upoznala svog muža, nakon tri mjeseca smo se venčali i ja sam se posvetila domaćinstvu – kratko nam je prepričala svoj životni put.

Sjedeći na običnoj drvenoj gajbici, do 13 sati čekala je autobus ka svom domu.