Patrijarh Irinej: Dodikova posjeta papi Franji važan događaj

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu jedinstvena prilika da se sa papom Franjom razgovara o problemima koji se tiču i Rimokatoličke crkve, ali i Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

- Predsednik ide na važan put koga pozdravljamo. Mi, Pravoslavna i Rimokatolička crkva smo bliski, mnogo više nas sjedinjuje nego što nas razdvaja - rekao je patrijarh Irinej sa Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Prema njegovim riječima, papa Franjo je čovjek u koga svijet ima puno povjerenje i ima mnogo osobina episkopa hrišćanskog, te da je SPC drago sve što čuje o papi.

- Ovo će biti jedinstvena prilika da gospodin predsednik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču sigurno Rimokatoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda. Želimo mu srećan put i puno uspeha u razgovorima sa vrhovnim čovekom Katoličke crkve - rekao je patrijarh Irinej.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem danas u Beogradu razgovarao o mogućim porukama koje će, uz patrijarhov pozdrav, uputiti rimokatoličkom poglavaru papi Franji sa kojim će sastati u Vatikanu.

- Putujem već sutra u Rim kako bi se sreo sa papom i razgovarao o svim mogućim temama i ovdje sam, kao što nalaže moj osjećaj, razgovarao sa Njegovom svetosti o tim odnosima i mogućim porukama, koje ću uz pozdrav NJegove svetosti uputiti papi - rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da bi tema razgovora u Vatikanu mogao biti i položaj srpskog naroda, kao hrišćanskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

- Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od NJegove svetosti. Čeka nas naravno naš najveći praznik i prenio sam dio atmosfere koja je posvećena obilježavanju našeg najvažnijeg praznika. U Republici Srpskoj se već sada osjeća svečarska atmosfera i uvjeren sam da će ovo biti najmasovnije i najradosnije obilježen praznik - rekao je Dodik.