Banjaluka polako dobija aleju murala

Otvorena vrata za prostor pod zvjezdanim nebom, gdje klavir zamišljenom muzikom topi boje i vedri u očima prolaznika - kratki je opis, odnosno motiv novog murala koji je dobio grad Banjaluka.

Mural potpisuje umjetnik Petar Popović Piros i on se nalazi na zgradi "Titanik" u naselju Borik, te je vidljiv iz Ulice Živojina Mišića, dječjeg igrališta, kao i dijelova dvorišta obližnjeg vrtića i Osnovne škole "Branko Ćopić".

Piros, umjetnik rođen u Kruševcu sa beogradskom adresom, mural je uradio za svega tri dana i odmah po obavljenom poslu otišao je za daljim obavezama, a o njegovom djelu razgovarali smo sa Draganom Ostićem, Banjalučaninom i čovjekom koji je, kako sam kaže, bio logistička podrška pri izradi ovog umjetničkog djela.

On nam je otkrio da je mural svojevrsni poklon Novog Sada gradu Banjaluci.

- Novi Sad je ove godine omladinska prijestonica Evrope i organizator oslikavanja murala je 'Opens 2019'. Nakon što su dobili pomenutu titulu, oni su odlučili da poklone murale 10 gradova Balkana. Murali su već urađeni u Sarajevu, na Braču i u Zagrebu, pa je na red došla i Banjaluka. Sljedeći gradovi u kojima će raditi su Maribor, Kumanovo, Budva i Podgorica. Svaki od tih murala biće sam sebi svrha, ali će se opet sklapati u jednu slagalicu pa će na dnu svakog murala biti oslikana jedna puzla - kazao je Ostić za "Nezavisne". On je dodao da će sve murale raditi Piros, te da je ovom umjetniku Banjaluka i te kako poznat teren.

- Piros je već radio kod nas na kampusu i kod kaldrme na banjalučkoj tržnici. Međutim, ovo je najveći zid na kojem je dosad radio u životu i moje lično mišljenje jeste da je to najbolja zgrada za mural u Banjaluci. Nalazi se blizu dječjeg igrališta i uz šetalište je. Ovih dana dok smo radili mnogo prolaznika je zastajalo i 97 odsto njih reagovalo je pozitivno i imali su otprilike stav: 'Treba unijeti vedrine u ovaj komunizam' - kazao je Ostić, aludirajući na socijalistički stil gradnje i period kada je izgrađeno naselje Borik.

Sivilo, koje je godinama uhvatilo inače lijepe i planski rađene višespratnice ovog naselja, razbila su tri murala, rađena 2014. i 2015. godine. Četvrti mural čekao je tekuću 2019. godinu i, kako ističe Ostić, Ulica Živojina Mišića u kojoj su rađeni svi pomenuti murali već liči na aleju murala.

- Ovaj mural na postojeća tri u Boriku nastavlja tu aleju murala, a znači kako samom naselju, tako i klincima koji će se igrati na igralištu jer je ono uvijek krcato. Nije bilo trenutka tokom ova tri dana da neko nije bio tu. Djeci otvaraju oči taj klavir i ta otvorena vrata. Ovi murali pokreću na nekakav aktivizam, ali i ukazuju na otvorenost i vedrinu - smatra Ostić, koji smatra da je u Banjaluci ostalo mnogo prostora za nove murale.

Njegova ideja jeste da obezbijedi donaciju za reflektore na zgradi, kako bi ovaj mural sjao punim sjajem i tokom noći, ali i da se urade novi murali u gradu jer, kako navodi, u urbanim naseljima kao što je Obilićevo zasad ne postoji niti jedan mural.

- Moja ideja jeste da vidimo da li Gradska uprava ima želju i mogućnost da godišnje izdvoji 20.000 KM kako bi se radila dva murala u tom periodu. To za nas obične građane možda i jesu velike pare, ali za grad nisu. Napravili bismo konkurs kako bi ljudi mogli slati skice i formirali stručnu komisiju koja bi ocjenjivala prijedloge, da bi na kraju najbolji radovi bili pretvoreni u murale - kaže Ostić, zaključujući da Banjaluka osim prostora svakako ima i umjetnike koji bi sami mogli da oslikavaju murale u svom gradu.

Tagovi: