Kastel u centru arheoloških istraživanja

"Primjena savremene metodologije u arheologiji" je projekat koji će od ponedjeljka do 5. aprila biti realizovan na lokalitetu banjalučke tvrđave Kastel, a u isti su uključeni Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa Republike Srpske, Centrom za nove tehnologije "Viminacijum" Beograd, te Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

- Projekat je sufinansiran javnim konkursom za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva grada Banjaluka za 2018. godinu. Projektom je predviđeno snimanje lokaliteta Kastel geofizičkim metodama koje će omogućiti uvid u stanje lokaliteta, tj. dati pregled situacije potencijalnih arheoloških lokacija za iskopavanje neinvazivnom metodom - saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Kako su pojasnili iz ove institucije, paralelno će biti urađeno čišćenje temelja u dvorištu II, koje će dovesti do veće vidljivosti arheološkog nepokretnog dobra, čime će se povećati i interesantnost kompletne lokacije Kastela u turističke svrhe.

- Čišćenje će vršiti stručnjaci Muzeja sa pomoćnim osobljem koje ćemo po potrebi angažovati, ali će biti potrebno organizovati odvoženje nepotrebnih naslaga i otpada - rekli su iz Muzeja, dodajući da je cijela realizacija zamišljena kao proces edukacije srednjoškolaca i studenata novim tehnologijama, ali i ljudi zaposlenih u republičkim i gradskim institucijama koje se bave kulturnim nasljeđem, kao i nevladinom sektoru.

Stoga će, kažu dalje iz Muzeja Republike Srpske, pored organizovanih predavanja na lokalitetu Kastel za srednjoškolce i studente biti organizovana i dva javna predavanja u Muzeju Republike Srpske.

- Prvo predavanje biće održano u utorak, 26. marta, u 19 časova u Muzeju RS, kada će biti prezentovan plan rada na Kastelu, a po završetku realizacije drugo predavanje izložiće dobijene rezultate tokom desetodnevnog rada - precizirali su iz Muzeja RS.

Inače, na mjestu tvrđave Kastel ranije su pronađeni brojni ostaci i predmeti iz vremena Rimskog carstva. Najvjerovatnije su prvo utvrđenje (Kastra) sagradili Rimljani u drugom vijeku. Kastra se nalazila u graničnom pojasu između dvije nemirne ilirske provincije Dalmacije i Panonije. Pripadala je tadašnjoj Dalmaciji, kao njen najsjeverniji dio. Ovo utvrđenje se moglo nalaziti u jugoistočnom dijelu današnje tvrđave Kastel, gdje su se svakako nalazile i upravne zgrade, dok su civilni sadržaji vjerovatno bili raspoređeni sjeverozapadno od vojnog logora.