Promovisana biografska knjiga "Spomenko i Ozren"

Biografska knjiga "Spomenko i Ozren", autora Mileta Savića, koji se javnosti prije tri godine predstavio i dokumentarnim filmom "Spomenko na vječnoj straži", promovisana je u srijedu uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Isječkom pomenutog filma o Spomenku Gostiću (1978-1993), najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske, započela je i promocija knjige o ovom dječaku ratniku, simbolično na dan njegove pogibije.

Nakon petnaestak minuta prikazanog filma publici se svojim stihovima o nedaćama, tegobama i zabludama rata i ratovanja predstavio pjesnik Boro Kapetanović, ujedno jedan od recenzenata knjige "Spomenko i Ozren".

- Knjige ovoga tipa nikada nas ne ostavljaju ravnodušnim. One u nama bude potrebu za suzama, za istinskim plačom nad samim sobom, za sudbinskim plačom kada je u pitanju narod kojem pripadamo - kazao je kasnije Boro Kapetanović o knjizi konstatujući, ipak, da je Mile Savić uspio izbjeći nepotrebnu patetiku koja obično prati spise ove vrste, te da je učinio sve da što slikovitije, realističnije i ubjedljivije opiše život i smrt Spomenka Gostića.

Pored Kapetanovića, na promociji je pričao sam autor Mile Savić, te drugi recenzent Milan Rakulj. Moderator programa bio je Mito Travar.

- Rat je najgora stvar na svijetu. Ko ga nije doživio, ne zna šta je pakao! Ovo štivo nije ratno, nego antiratno i napisano je s ciljem prikazivanja da u ratu stradaju najslabiji i najsiromašniji. Spomenko nije želio rat. Rat je došao na njegov kućni prag. Iako su željeli da ga odvedu u Francusku, on nije htio u teškim ratnim vremenima da napusti selo, Ozren i svoj narod - riječi su Mileta Savića.

Nakon njega riječ je uzeo Milan Rakulj, koji je istakao da se Savićev rad sastojao u tome da prikupi svjedočenja Spomenkovih drugova iz djetinjstva, koji su igrom sudbine postali i njegovi ratni drugovi, te da zapiše kako Spomenkove intervjue, tako i besjede o njemu.

- Jedan od najupečatljivijih i najbolnijih detalja u knjizi jeste svjedočenje Slobodanke Stojanović, Spomenkove sestre, koja je vidjela smrtno ranjenog dječaka i čula njegove posljednje riječi. 'Joj, boli, majko', rekao je Spomenko prije nego što je izdahnuo. Danas ove riječi odjekuju i kao tuga i kao opomena, a ono što boli jeste zaborav - naveo je Rakulj.

Sav prilog od prodaje knjige Mile Savić uplatiće za izgradnju Spomenkovog spomenika na njegovoj rodnoj planini Ozren.