ŽRS sklopile trogodišnji ugovor sa "Arcelor Mitalom" o prevozu željezne rude

 Javno preduzeće "Željeznice Republike Srpske" sklopile su sa kompanijom "Arcelor Mital" iz Zenice trogodišnji ugovor o prevozu željezne rude, u kojem je predviđeno da količina na godišnjem nivou iznosi 1.550.000 tona, objavljeno je na internet stranici ove kompanije.

Radi se o prevozu željezne rude iz Omarske do Zenice, kao i iz rudnika Ljubija nakon oživljavanja i pokretanja rudarskog kopa i realizacije projekta planiranog remonta pruge Brezičani-Ljubija.

Pokretanje rudarske djelatnosti na ležištu u Ljubiji zahtjeva i rekonstrukciju pruge izgrađene 1947. godine od Ljubije do Brezičana, za koju Željeznice Republike Srpske pripremaju projektnu dokumentaciju.

Realizacija remonta pruge od Ljubije do Brezičana omogućiće obnavljanje eksploatacije rudnog bogatstva iz Ljubije, i daje perspektivu željezničkom sektoru za narednih 15 godina.

U teretnom saobraćaju Željeznice Republike Srpske su tokom 2021. godine prevezle 4.384.525 tona različite vrste robe, dok je količina prevezenih tona tokom 2020. godine iznosila 3.797.796 tona različitog tereta.

nezavisne.com