Uprava fabrike "Alfa" otpustila 80 radnica

U Fabrici obuće “Alfa” u Modriči 80 radnica je od 1. avgusta ostalo bez posla, saznaje Srpskainfo.

Radi se uglavnom o radnicama koje su radile na određeno vrijeme, pa im nisu produženi ugovori, ali  je i znatan broj radnica, koje su bile zaposlene na neodređeno, dobilo otkaze.

Među otpuštenima ima i trudnica i radnica koje su bile na bolovanju, navode izvori portala.

Vlasnik “Alfe”, Ilija Jeftić, nije se javljao na pozive novinara.

Kako se saznaje, “Alfa” ima velikih problema zbog gubitka poslova odnosno narudžbi iz inostranstva, što je posljedica korona krize. Ova, kao i mnoge druge fabrike u RS u oblasti tekstilne i obućarske industrije, bavi se isključivo lon poslovima.

Fabrika obuće “Alfa” je početkom juna bila žarište korona virusa, jer je više od 30 radnika za nekoliko dana zaraženo. Fabrika je tada privremeno zatvorena, kako je poručio Jeftić – “da bi se zaštitilo zdravlje radnika”.

Jeftić je tada izjavio da će se “Alfa”, koja je donedavno zapošljavala 450 radnika, izvući iz krize, jer “ima podršku inostranih partnera”, te da “niko neće ostati na ulici”.

I druga preduzeća u obalsti kožarske i tekstilne industrije mogla bi se uskoro suočiti sa sličnim problemima, jer je narudžbi za lon poslove sve manje, ocjenjuju opoznavaoci prilika u ovoj branši.

Tagovi: