Uhapšene stotine studenata u SAD

Stotine studenata u SAD uhapšene su širom američkih kampusa dok policija guši antiizraelske proteste na kojima se poziva na povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze.

Na protestu u Bostonu u američkoj državi Masačusets uhapšeno je 108 studenata, a na protestu na privatnom Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu njih 93, dok je na Univerzitetu Emori u Atlanti u američkoj državi Džordžiji uhapšeno  28 studenata, saopštila je policija, a prenosi CNN.

Na njujorškom Univerzitetu Kolumbija, epicentru demonstracija, studenti su rekli da se neće razići sve dok fakultet ne pristane da prekine veze sa izraelskim akademskim institucijama.

Studenti u drugim kampusima imaju slične zahtjeve, a u protestima učestvuju i Palestinci, Arapi, Jevreji i muslimani, navodi CNN.

Policija u Bostonu nasilno je u četvrtak ujutru uklonila šatore koji su postavili studenti Emerson koledža, uhapsivši njih 108, prenijeli su mediji.

Na snimku se vide studenti kako se štite rukama i koriste kišobrane kako bi pružili otpor policajcima.

Još 93 studenta uhapšena su u srijedu uveče tokom protesta na Univerzitetu Južne Kalifornije, saopštila je policijska uprava Los Anđelesa.

Policija je navela da je jedna osoba uhapšena zbog navoda o napadu oružjem, ali nije iznijela detalje o tom incidentu.

Studenti od prošlog četvrtka protestuju i na Masačusetskom institutu za tehnologiju, Univerzitetu Teksasa u Ostinu, Univerzitetu Mičigena, Univerzitetu Novog Meksika, Berkliju, Jejlu i Harvardu, navodi CNN.

 

Tagovi: