Šamac: Na jesen izgradnja i sanacija stambenih objekata za povratnike

Na rang-listi potencijalnih korisnika za sanaciju i izgradnju stambenih objekata, koju je objavilo federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, nalazi se i 27 lica sa područja opštine Šamac, a konačna realizacija ovog programa očekuje se na jesen, izjavio je zamjenik načelnika ove opštine Ivo Blažanović.

On je dodao da je u toku žalbeni rok, nakon njegovog isteka biće ustanovljena konačna rang-lista, a potom će komisijski biti izvršen pregled stambenih objekata izabranih korisnika. Blažanović je podsjetio da federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sprovodi aktivnosti i po raspisanom javnom pozivu za zapošljavanje i samozapošljavanje u poljoprivredi za 2020/2021. godinu, prenosi Glas Srpske.

"Na preliminarnoj rang-listi nalazi se 10 kandidata sa ovog područja, a nakon žalbenog roka očekuje se uvrštavanje u konačnu rang-listu još pet do 10 korisnika. Riječ je o programu podrške opremanju sredstvima mehanizacije, nabavci stoke, sadnji novih rasada voća, obnovi poljoprivrednih objekata i slično", pojasnio je Blažanović.

On je napomenuo da je u toku i javni poziv Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske koji traje do 15. juna, a realizuje se u tri oblasti: ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka za 2020. godinu /poljoprivreda i zanatstvo/, podrška udruženjima koja pomažu povratnicima, raseljenim licima i izbjeglicama i podrška sanaciji i obnovi vjerskih objekata, komunalne infrastrukture i društvenih domova.

Tagovi: