Radmanović: Kulminacija kršenja Dejtona

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da je Dejtonski sporazum tokom 28 godina postojanja kršen, a da je kulminacija sada kada u BiH djeluje čovjek koji nije izabran za visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti, što je predviđeno ovim međunarodnim dokumetnom.

Radmanović je ocijenio da je Dejtonski sporazum među važnijim u posljednjih 50 godina kojim su trebali svi da se pohvale, ne samo u BiH, nego i oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

Radi se o međunarodnom sporazumu koji nije samo donio mir, već je i riješio i unutrašnje uređenje BiH i odnose u BiH na sasvim jednoj novoj osnovi koja je vrlo značajna i koju je trebalo da poštujemo od prvog dana. Međutim nije se tako dešavalo, nažalost – ocijenio je Radmanović.

On je podsjetio da je već prvi visoki predstavnik, koga u posljednje vrijeme “hvale” da nije ništa radio, jednim aktom promijenio odredbu Dejtonskog sporazuma i “zabranio da postoji nacionalno opredjeljenje u Predsjedništvu kod budžeta BiH”.

Kasnije su dolazili i gori visoki predstavnici koji su stalno mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimali sebi razna prava kojima su mijenjali stanje u BiH, remetili odnose i nisu dozvoljavali da postane stabilna zemlja – istakao je Radmanović za Srnu, prenosi RTRS.

On smatra da je Dejtonski sporazum odličan međunarodni akt koji bi da su ga se svi držali omogućio da BiH bude prosperitetna.

Riječ je, prema mom mšljenju, o odličnom međunarodnom aktu koji sadrži i Ustav BiH koga, da smo se pridržavali svi zajedno, imali bismo stabilno stanje i vjerovatno zemlju koja može da bude i prosperitetna. Nažalost, to nije tako danas – konstatovao je Radmanović.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

banjaluka.net

Tagovi: