Porodici Zec prvi put odata pošta u prisustvu gradonačelnika

Prvi put poslije 30 godina od zločina počinjenog nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, jedan gradonačelnik hrvatske prijestonice Tomislav Tomašević danas je na Sljemenu odao poštu Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

- Ponizno stojim ovde, svi znamo šta se dogodilo, ko su počinioci i da niko za to nije odgovarao. Sramotno je da 30 godina niti jedan gradonačelnik nije došao ovde - rekao je Tomašević, prenosi Indeks.hr.

Aktivistkinja Tatjana Dragičević je pročitala proglas Lige povodom godišnjice zločina u kojem se navodi da Aleksandra Zec nema obilježje, čak ni u školi u koju je išla.

Ona je rekla da počinioci zločina nisu kažnjeni osim komandanta koji je, kaže, dobio premalu kaznu.

Pjesnikinja Sanja Baković je pročitala pesmu "Nemi jelen", a zatim su okupljeni položili ruže i vjenac na mjestu na kojem su ubijene Aleksandra Zec i njena majka.

Nakon komemoracije Tomašević je ponovio da diskriminacije ne smije biti po bilo kojoj osnovi.

-Komemorirati ćemo sve žrtve. Ovo je jedna od najsramotnijih epizoda u Zagrebu, ovo ne sme pasti u zaborav - rekao je.

Svjetlosni stupovi sećanja, vidljivi iz većeg djela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obilježje porodici Zec.

Komemoraciju su organizovali Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće povodom 30. godišnjice od ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsednikom vlade Hrvatske, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

(Glas Srpske)

Tagovi: