Paljenje i kretanje olimpijske baklje bez prisustva javnost

Ceremonija paljenja i kretanje baklje sa olimpijskim plamenom za Zimske olimpijske igre u Pekingu biće bez učešća javnosti, usljed zabrinutosti zbog širenja omikron soja virusa korona, saopštili su danas organizatori, prenose agencije.

- Kina je svečanost sa prenosom baklje ograničila na samo tri dana usljed zabrinutost zbog virusa korona - navode organizatori.

Olimpijski plamen će biti izložen samo u zatvorenim prostorima koji se smatraju "bezbjednim i kontrolisanim", prema navodima kineskih zvaničnika koji su govorili na konferenciji za novinare.

Nijedna ruta javnog prevoza neće biti poremećena da bi se nastavio normalan život za 20 miliona stanovnika kineske prijestonice.

Nošenje štafeta, u čemu će učestvovati 1.200 nosilaca baklje, počeće 2. februara, a završiće se dva dana kasnije, 4. februara kada se Igre otvaraju u Pekingu i u susjednoj provinciji Hebej.

- Ova štafeta sa bakljom će uvijek dati prioritet bezbjednosti. Uzimajući u obzir faktore kao što su preventivne mjere u uslovima epidemije, štafeta sa bakljom i ceremonijalne aktivnosti biće organizovane u bezbjednim i kontrolisanim zatvorenim prostorima - izjavio je Jang Haibin, zvaničnik pekinškog opštinskog odbora za sport.

Svi nosioci baklje moraju biti vakcinisani i testirani na virus, a njihovo zdravlje će biti praćeno 14 dana prije štafete.

Peking, prvi grad koji je bio domaćin i Ljetnih i Zimskih igara, u stanju je visoke pripravnosti zbog virusa korona nakon nekoliko manjih epidemija u različitim dijelovima zemlje na koje su vlasti reagovale sveobuhvatnim ograničenjima i masovnim testiranjem.

(Nezavisne)

Tagovi: