Operaciju katarakte 700 pacijenata u dobojskoj bolnici čeka do osam mjeseci

Rezultati istraživanja koje je na području dobojske regije proveo Centar za humanu politiku pokazali su da 43 odsto građana imaju problem sa čekanjem na zdravstvene usluge, jer ga smatraju neopravdanim i nerazumnim ili su zbog čekanja prinuđeni da traže i plaćaju zdravstvene usluge u drugim zdravstvenim ustanovama.

U grupu zdravstvenih usluga na koje se duže čeka spadaju magnetna rezonanca, kompjuterizovana tomografija, ultarzvuk srca, operacija katarakte i još neke usluge. Čekanje na usluge zdravstvene zaštite različito je po zdravstvenim ustanovama, u zavisnosti da li su javne ili privatne, da li imaju u radnom odnosu potrebne ljekare specijaliste ili zavise od njihovog povremenog dolaska i od mjesta u kojem se nalaze zdavstvene ustanove.

- Utvrdili smo da u dobojskoj Opštoj bolnici 700 pacijenata čeka na operaciju katarakte do osam mjeseci, višemjesečna su čekanja i na ultrazvuk srca takođe; da se u UKC Banja Luka čeka više mjeseci na mamografiju, MR spektroskopiju donjih ekstremiteta i КТ angiografiju. Isto tako i da je problem čekanja na usluge zdravstvene zaštite umanjen uključivanjem privatnih zdravstvenih ustanova i zakazivanjem MR i KT preko Fonda zdravstvenog osiguranja - precizirao je podatke za portal MojDoboj.info direktor CHP Momir Dejanović.

Dodaje i to da dio ljekara i drugog medicinskog osoblja dopunski radi u privatnim zdravstvenim ustanovama, da nema prijavljene i otkrivene korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama i da dobojsko Okružno javno tužilaštvo nema podataka o odgovornim za korupciju u oblasti zdravstvene zaštite.

Prema rezultatima istraživanja ove organizacije:

- 62% ispitanika koristi zdravstvene usluge isključivo u javnim zdravstvenim ustanovama,

- 27% ispitanika je uglavnom zadovoljno,

- 42% djelimično je zadovoljno,

- 31% ispitanika je uglavnom nezadovoljno zdravstvenom zaštitom.

- 19% ispitanih izjasnilo se da na zdravstvene usluge ne čeka,

- 38% ima razumijevanje za čekanje na zdravstvene usluge,

- 32% nema strpljenja, odnosno razumijevanja na čekanje na zdravstvene usluge.

NAJNESTRPLJIVIJI PLAĆAJU LIJEČENJE PRIVATNO

- Jedanaest odsto obuhvaćenih istraživanjem je prinuđeno da zbog čekanja traži i plaća zdravstvene usluge na drugom mjestu. Među ispitanim, njih 38 odsto smatra da korupcija ima uticaj na čekanje zdravstvenih usluga - navedeno je u istraživanju Centra za humanu politiku.

Osim problema neopravdanog čekanja na određene zdravstvene usluge, ovim istraživanjem su identifikovani i problemi skupih lijekova. Utvrđeno je da zdravstvenim uslugama otežano pristupaju teško pokretni, stari, nezbrinuti i siromašni. Ukazuju i na dopunski rad medicinskog osoblja u privatnim zdravstvenim ustanovama, nedovoljno ljubazno osoblje i druge probleme koji utiču na nezadovoljstvo korisnika zdravstvene zaštite.

Grafikon zadovoljstva uslugama zdravstvene zaštite

- Moguća rješenja za ove probleme su transparentne liste čekanja, nabavka potrebne dijagnostičke i druge opreme, centralizovano zakazivanje zdravstvenih usluga na koje se duže čeka, ugovaranje ovih usluga sa drugim zdravstvenim ustanovama, mogućnost izbora druge zdravstvene ustanove, zakazivanje specijalističkih pregleda i drugih zdravstvenih usluga preko porodičnog ljekara. Smatramo da su rješenja i ograničenje i preispitivanje dopunskog rada, proširenje prava na kućnu posjetu, obezbjeđenje prevoza do zdravstvene ustanove i pravo na subvencionirane osnovne lijekove za sva oboljenja i osigurana lica - prezentovao je Dejanović nalaze istraživanja.

PRIHVATLJIVO ČEKANJE KOD PORODIČNOG LJEKARA

Nasparm negativnih pokazatelja u istraživanjima, u CHP pozitivnim smatraju da kod porodičnog ljekara korisnici zdravstvene zaštite u dobojskoj regiji čekaju zakazane preglede najviše do dva dana, da ne čekaju u hitnim slučajevima ili da prilikom dolaska na zakazani pregled čekaju do petnaest minuta.

Na čekanje za pregled kod porodičnog ljekara korisnici uglavnom nemaju primjedbe, tako da se ovo čekanje može smatrati opravdanim, prihvatljivim i neproblematičnim za korisnike.

Centar za humanu politiku je istraživanje o zadovoljstvu, čekanju i korupciji u zdravstvenoj zaštiti na području dobojske regije proveo uz podršku Evropske unije i Centara civilnih inicijativa i sutra će ga prezentovati predstavnicima javnih zdravstvenih ustanova Grada Doboj i opština regije.

Ljubinko Đurić