Olimpijski visovi: Kile se lakše skidaju zimi nego ljeti

Maj je, a kao da je sredina juna. Već se sa sunca bježi u hladovinu. Odvažni na obalama Vrbasa već hvataju boju. A u banjolučkoj teretani „Olimpija“ se spremaju za „udarni talas“. Član „Olimpije“ i profesor fizičkog vaspitanja i sporta Mladen Subić kaže da su mnogi počeli da se spremaju za ljeto. 

 

 

On ističe da će u narednom periodu u „Olimpiji“ biti više korisnika. Ovo je, dodao je on, dio sezone kada „Olimpija“ radi punim kapacitetom. Dolaze vrućine i svi se spremaju za godišnje i ljetnje odmore. 

- Kreću vrućine, ali naša teretana ima veliki kapacitet klimatskih uređaja, tako da se to u samom prostoru ne osjeti značajno. Što se treninga tiče - nema razlike u odnosu na zimski period. Ako neko ima programiranu aktivnost, bitno je da je provodi uz nadzor odgovornih lica – kazao je Subić za naš portal. 

Ljeti se, dodaje on, radi isto kao i zimi. Intenzitet treninga može biti isti. Suvoća vazduha je veća i zbog toga treba obratiti pažnju na to da se unosi više tečnosti, prvenstveno vode. Vježbači se moraju čuvati i jakog sunca, odnosno UV zraka. 

 

 

- Postoji mit da se ljeti lakše gube kilogrami. To nije tačno. To je zapravo paradoks. Tijelo zimi troši više energije, jer se samo grije, odnosno zagrijava. Zimi ćemo lakše smršati i doći do određene, željene kilaže. Ljeti se samo hladimo, nema zagrijavanja i trošenja kao zimi. Ne troši se mast - istakao je Subić.

Vježbači tokom ljeta moraju da unose veće količine tečnosti i laganiju hranu. U sezoni smo zeleniša i to, kaže Subić, treba dobro iskoristiti. Sezonsko voće i povrće bogato je mineralima i vitaminima, ali to nije dovoljno za one koji su „u benču“ ili pola sata na traci. 

- Naravno, vježbač ne može da trenira ako je samo na zelenoj salati. Treba nam pogonsko gorivo, odnosno proteini i ugljeni hidrati, prije svega meso. Ko ima uravnoteženu ishranu i ko zna nutritivnu vrijednost tanjira, on će trenirati bez većih problema i kad su velike temperature - rekao je Subić.

 

 


Dolazi sezona kupanja, a to znači i određenu pripremljenost onih koji namjeravaju da skoče u more, jezera i rijeke. Plivači, kaže Subić, moraju da paze na zagrijanost tijela.

- Znamo za mnoge nesrećne slučajeva na bazenima i na rijekama. Ako na kupanje idete iz teretane, onda je potrebno da se prvo odmorite, da povratite normalnu temperaturu tijela i da smirite puls. Ne treba biti izložen velikim temperaturama i ne treba šokirati organizam - rekao je Subić.

 

mojabanjaluka.info