Odbjegli pedofil lociran u Hrvatskoj: Izručenje nije moguće

Ivica Mišković (64) iz Kaknja, koji je pobjegao iz zgrade Osnovnog suda u Banjoj Luci, uspio je prebjeći u Hrvatsku i tamo je lociran, a budući da je riječ o hrvatskom državljaninu on neće biti izručen pravosuđu BiH.

- MUP Republike Srpske aktivno radi na lociranju navedenog lica od samog njegovog bjekstva i u saradnji sa kolegama iz Hrvatske on je lociran u toj zemlji. O tome su obaviještene nadležne institucije, koje će preduzimati dalje mjere u skladu sa međunarodnim sporazumima, jer se radi o licu koje je državljanin Hrvatske - rekla je za ATV portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.

Nezvanično saznajemo da je hrvatska policija prošle sedmice obavijestila MUP Republike Srpske da je Mišković pronađen i lociran u Zagrebu, te da njegovo izručenje nije moguće.

RTRS piše da je nakon raspisivanja međunarodne potjernice za Miškovićem u martu prošle godine, Interpol Zagreb dostavio obavještenje da hrvatski državljanin, prema Ustavu Republike Hrvatske, ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom EU, te da su o međunarodnoj potjernici obavijestili Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Istaknuto je da je ukoliko se želi inicirati ustupanje krivičnog gonjenja ili preuzimanje eventualnog postupka izručenja, neophodno da nadležni pravosudni organ iz BiH stupi u kontakt sa Ministarstvom prvosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Mišković je 7. novembra pobjegao nakon što mu je izrečena nepravosnažna presuda od četiri godine zatvora zbog obljube tada 9-godišnje djevojčice. Dosadašnja istraga je pokazala da Mišković nakon presude nije bio vezan lisicama, te da su ga sudski policajci bez nadzora ostavili u kancelariji, što je on iskoristio i iskočio kroz prozor. U tome je pokušala da ga spriječi sudska policajka, koja je stajala na ulazu u sud, ali nije uspjela.

glassrpske.com

Tagovi: