Nova prava za zdravstvene osiguranike u Srpskoj, evo šta donose

Nova prava za zdravstvene osiguranike u Republici Srpskoj. Od sada zdravstvene usluge, poput TILT testa ili palijativne njege – ostvaruju na osnovu uputnice porodičnog ljekara, dok je ranije, za ove usluge trebalo rješenje Fonda zdravstvenog osiguranja.

Došao je kraj dugim redovima u poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja. Osiguranici za neophodnu zdravstvenu uslugu više neće dostavljati medicinsku dokumentaciju, niti čekati rješenja iz Fonda. Od sada im je potrebna isključivo uputnica porodičnog ljekara, prenosi RTRS.

Riječ je o uslugama, poput TILT testa, kod osoba koji imaju vrtoglavice. Ranije se zahtjev morao predavati u Fonda, pa čekati rješenje da Fond odobri. Pregled specijaliste i uputnica porodičnog – kaže Darija Filipović Ostojić portparolka FZO Republike Srpske.

“Zeleno svjetlo” iz Fonda više nije potrebno ni za usluge iz oftamologije, urologije, torakalne hirurgije, audio-lingvističkog tretmana-KSAFA aparatom za djecu do 18 godina sa poteškoćama u razvoju.

Novina je i smještaj pacijenata koji idu na radio-terapiju, a koji su udaljeni od Banje Luke više od 50 kilometara. Odnosno, ne moraju sami da o svom trošku plaćaju, nego mogu da budu smješteni u Zotoviću, što je olakšavajuća okolnost za pacijente koji idu u Centar za radio-terapiju – dodala je Kosana Stanetić načelnica Službe porodične medicine, Dom zdravlja Banja Luka.

Od sada i smještaj u palijativne ustanove jednostavniji. Zato što će, porodični ljekar na osnovu otpusnog pisma sa preporukom za palijativnu njegu ili specijalističkog nalaza – izdati bolničku uputnicu.

Palijativno zbrinjavanje podrazumijeva aktivni tretman i njegu kod pacijenta u terminalnoj fazi maligne bolesti, mada se ovdje tretiraju pacijenti i druge etilogije. Dakle, za saniranje bola i usmjeren je na poboljšanju života – kaže Zoran Popović načelnik odjeljenja Palijativna njega, ЈZU Gradiška.

Za zdravstvene usluge, gdje je neophodno angažovanje ljekara iz inostranstva – pacijenti pravo na dijagnostičke i terapijske procedure ostvaruju na osnovu bolničke uputnice porodičnog ljekara, te mišljenja konzilijuma ljekara odgovarajuće specijalnosti.

banjaluka.net

Tagovi: