Neizvjesno održavanje izbora: Šmit zagonetan, vlast i opozicija razmjenjuju optužbe

Odluka o tome da li će opšti izbori biti održani 2. oktobra, kako je ranije odlučila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, ili će doći do njihovog odlaganja, po svemu sudeći, nalazi se u rukama OHR.

Budući da danas ističe zakonski rok za obezbjeđivanje finansijskih sredstava iz budžeta institucija BiH za organizaciju izbora, a da ministri iz Čovićevog HDZ u Savjetu ministara nisu podržali odluku o izdvajanju sredstava za te namjene, jedina osoba koja bi mogla da “presiječe čvor” i nametne odluku o obezbjeđivanju novca je Kristijan Šmit.

Na pitanje Srpskainfo da prokomentariše opstrukciju pokušaja da se obezbijede sredstva za izbore, te da li će visoki predstavnik (koga RS ne priznaje) nametnuti odluku kojom bi se deblokiralo zakonom predviđeno finansiranje, iz OHR smo dobili, najblaže rečeno, uopšten odgovor.

Građanima BiH mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore. Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opšte izbore, Savjet ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani zvaničnici moraju biti odgovorni građanima – saopšteno je za naš portal iz OHR.

Inače, svoje mišljenje o prekjučeranjem postupku ministara iz HDZ BiH još ranije je dala Ambasada SAD u Sarajevu, navodeći da se radi o “neodgovornoj i neopravdanoj odluci”.

Ponašanje HDZ BiH, kada je u pitanju ovo i druga pitanja poput protivljenja ključnim reformama koje zahtijeva Evropska unija, a koje smo vidjeli u proteklim sedmicama, nije dosljedno s deklarativnom posvećenošću stranke evropskim integracijama. Funkcionalna vlada, a ne opstrukcije i korupcija, jedini je način da BiH, njeni konstitutivni narodi, kao i građani, krenu naprijed – saopšteno je iz američke ambasade.

Peripetije oko održavanja izbora u zakazanom terminu dodatno su posvađale vlast i opoziciju u Republici Srpskoj. Šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini, Miladin Stanić, koji je zajedno sa svojim kolegom iz PDP, Igorom Crnatkom, tražio hitno sazivanje posebne sjednice parlamenta Srpske na kojem bi se osudila blokada održavanja izbora, za Srpskainfo kaže da je ubijeđen u to da iza opstrukcija “zajednički stoje stari drugari, Milorad Dodik i Dragan Čović”.

Ako vlast ne želi izbore, onda je to zbog kriminala i korupcije, u kojima su do guše. Bez obzira na sve, ubijeđen sam da će izbora biti. Bilo bi najbolje da se pokaže srpsko jedinstvo, jer sam protiv bilo kakvog nametanja odluka sa strane. Međutim, ako do toga ne dođe, plašim se da neko veći od nas neće dozvoliti da se ovo radi. Situacija u svijetu nije povoljna i mislim da će se kalkulisati do određene granice, ali da će na kraju svi shvatiti da se izbori moraju održati – kaže Stanić.

S druge strane, šef poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić, tvrdi da je SNSD jasno rekao da ne želi odgađanje izbora, da je ta stranka spremna za izbornu borbu i da, prema njegovim riječima, očekuje najveću izbornu pobjedu do sada.

Nama nikako ne odgovara odgađanje izbora u oktobru. To smo jasno pokazali i glasanjem da se obezbijede sredstva za finansiranje izbora. Apsolutno ne vidim smisao posebne sjednice, izuzev da svi zajedno donesemo odluku da se izbori održe na nivou Republike Srpske, da obezbijedimo finansijska sredstva i da Republička izborna komisija provede te izbore.

Dejton i jeste definisao da je izborni proces nadležnost entiteta. Opozicija to sigurno nikad ne bi prihvatila i ova posebna sjednica, koju oni zagovaraju, može ići u pravcu političkog igrokaza, sa neargumentovanim i lažnim optužbama, ali bez ikakvog efekta. Osim za snimke na društvenim mrežama i bombastične predizborne izjave – tvrdi Žunić za Srpskainfo.

On podsjeća na to da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, nedavno poručio da CIK treba da radi svoj posao i da će sredstva za održavanje izbora biti obezbijeđena.

Moje lično mišljenje je da se izbori moraju održati i da će biti održani u zakonskom roku. Mislim da i entitetske vlade mogu da se uključe sa pozajmicom, ako postoji zakonska mogućnost. Siguran sam da će se rješenje naći, sredstva obezbijediti, izbori održati, na kojima će SNSD i koalicioni partneri ostvariti pobjede na svim nivoima, a da će građani Republike Srpske neke političke partije iz opozicije poslati na margine političkog života, a možda i u političku istoriju – kaže Žunić.

Osvrćući se još jednom na zahtjeve opozicije za održavanje hitne posebne sjednice Narodne skupštine po pitanju održavanja izbora, on tvrdi da se tu radi “isključivo o politikantstvu i krajnje licemjernom pristupu problemu”.

Kada treba da zauzmemo zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima za opstanak Republike Srpske, onda predstavnici opozicije napuštaju posebnu sjednicu. Te posebne sjednice su im višak, a to im je izgovor za svu servilnost koju imaju prema sarajevskoj politici i svojim mentorima iz međunarodne zajednice. Ne smeta im to što sav izborni proces vodi nelegalno izabrani CIK, sastavljen od njihovih partijskih poslušnika, nelegalno izabranih i nekompetentnih da odgovore tako važnom zadatku kao što je provođenje izbora u BiH.

A spremni su da zakazujemo posebnu sjednicu da bi Narodna skupština uticala kako će jedan konstitutivan narod glasati u Savjetu ministara BiH. Vjerovatno su navikli da njihovi mentori mogu uticati na njihove odluke i političke stavove, pa silom žele da nekome nametnu kako treba da glasaju – poručuje Žunić.

U saopštenju za javnost, povodom odluke HDZ ministara u Savjetu ministara BiH da ne podrže izdvajanje sredstava za finansiranje izbora, iz HDZ BiH tvrde da bi takva odluka bila nezakonita.

Neviđeni javni i medijski pritisci kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona. Takvi pokušaji nesumnjivo se mogu kvalifikovati kao rušenje pravne države i vladavine zakona. Zakonom je jasno propisano da Savjet ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda – navodi se u saopštenju.

srpsksinfo.com

Tagovi: