Ne odustaje se od organizacije Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona "Doboj"

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izrazio je nadu da će lokalna vlast uspjeti da stabilizuje punjenje gradskog budžeta u okolnostima pandemije virusa korona, te da će pokušati da spriječi smanjenje predviđenih sredstava koja su namijenjena, između ostalog, za sport.

"Već prevazilazimo probleme i nadamo se da ćemo u narednom periodu imati očekivano punjenje budžeta", izjavio je Jerinić novinarima tokom današnje javne rasprave o nacrtu odluke o kriterijumima za dodjelu sredstava budžeta Grada za redovne djelatnosti sportskih klubova za 2020. godinu.

Jerinić kaže da se ne odustaje od organizacije Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona "Doboj", koji ove godine treba da bude održan 52. put, a koji će biti u skromnijem izdanju s obzirom na mjere i okolnosti usljed virusa korona koji je uticao i na planove klubova koji su potvrdili učešće na turniru.

Nacrt odluke o kriterijumima za dodjelu sredstava gradskog budžeta za redovne djelatnosti sportskih klubova za 2020. godinu predviđa da 180.000 KM bude dodijeljeno Muškom rukometnom klubu "Sloga", 150.000 KM Fudbalskom klubu "Sloga", 25.000 KM Fudbalskom klubu "Željezničar", a 15.000 KM Ženskom rukometnom klubu "Doboj".

Nacrtom je predviđeno i da 100.000 KM bude u odgovarajućem procentualnom iznosu raspoređeno na 31 sportski klub, a 330.000 KM stavlja se na raspolaganje gradonačelniku Doboja, koji će svojom odlukom definisati raspodjelu doznačenih sredstava.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Doboj Slobodan Vasiljević kaže da je nedopustivo što se gradonačelniku na raspolaganje dodjeljuju navedena sredstva, da se generalno radi o nedovoljnom iznosu za sportski rad u ovoj lokalnoj zajednici, te ukazao na potrebu da se pravičnije izvrši raspodjela i utrošak raspoloživih sredstava.

Sekretar Teniskog kluba Doboj Dragan Dragičević kaže da je uprkos vidnim posljedicama virusa korona, klub počeo sa radom u smanjenom obimu sa upitnim organizovanjem škole tenisa, a neizvjesno je i organizovanje turnira iz serije "Vorld tenis tur", nekadašnji fjučers koji se u ovom gradu organizovao 13 puta.

"Nedavno smo preko nacionalnog saveza bili u kontaktu sa predstavnicima ITF-a /Svjetska teniska federacija/. U igri je alternativni termin za avgust ili septembar, za sva četiri nekadašnja fjučers turnira u BiH. Međutim, mi bi možda i mogli dobiti termin, tražićemo ga svakako, ali pitanje je da li ćemo dobiti sredstva, jer su resursi preraspoređeni i u opštinama i na republičkom nivou", izjavio je Dragičević, koji je i sekretar Teniskog saveza Republike Srpske.

Dragičević kaže da je ove godine dobojski Teniski klub dobio organizaciju turnira za igrače do 16 godina na evropskom nivou, na koji su aplicirali u prethodnih osam godina, i za koji su, po nesreći, odabrani ove godine u vrijeme virusa korone.

Predstavnik Fudbalskog kluba "Sloga" Doboj Murvet Bajraktarević kaže da novca uvijek nedostaje, s obzirom da Klub od ove godine učestvuje u prvoj takmičarskoj ligi Republike Srpske.

On očekuje da će se uprava Kluba finanisijski snaći u jesenjem dijelu prvenstva s obzirom da je do 80.000 KM ostalo neutrošeno usljed prestanka takmičenja zbog virusa korona.

Predstavnik Škole sporta "Sparta" Budumir Luković kaže da se oko 70 odsto od ukupno 330 djece vratilo sportskim aktivnostima dok se preostali očekuju od septembra.

On je ukazao da su, osim članarina, neophodna dodatna sredstva, prevenstveno za pokrivanje troškova za kotizaciju na takmičenjima te troškove prevoza, s obzirom na to da je klub član gimnastičkih saveza Republike Srpske i BiH.

"Smatram da smo velika baza svim drugim klubovima u gradu Doboju, 330 djece koliko brojimo, sa kojima isključivo rade profesori fizičkog vaspitanja i sporta", izjavio je Luković, poručivši da bi raspodjela budžetskih sredstava morala biti pravičnija.

Trener Atletskog kluba "Doboj" Lazo Pejčić ukazao je na nedostatak adekvatnog sportskog prostora za trening članova, prvenstveno reprezentativaca, koji, kako navodi, formu održavaju samoinicijativno u ozrenskim šumama.

U Doboju su danas održane i javne rasprave o nacrtu odluke o prijedlogu upisnih područja osnovnih škola na području grada Doboja, nacrtu strategija razvoja omladinske politike Grada za period 2020-2025. godine, nacrtu plana korištenja sredstava ostvarenih od naknada po osnovu posebnih mjera zaštite od požara u 2020. godini, te nacrtu programa korištenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području grada za ovu godinu.

Tagovi: