Napadač na Ruždija simpatizer Iranske revolucionarne garde

Hadi Matar (24) osumnjičen za napad na pisca Salmana Ruždija gajio je simpatije prema šiitskom ekstremizmu i ciljevima Iranske revolucionarne garde (IRGC), utvrđeno je pregledom njegovih naloga na društvenim mrežama, javila je danas televizija NBC New York pozivajući se na izvor iz policije upoznat sa istragom.

Matar je rođen u Kaliforniji i nedavno se preselio u Nju Džersi, navodi se u izvještaju NBC New Yorka a i dodaje da je kod sebe imao lažnu vozačku dozvolu, prenio je Rojters.

NBC New York je naveo u izvještaju da im je policijski zvaničnik rekao da nije utvrđeno da postoji veza između Matara i IRGC, ali da je prvobitna procena pokazala da je osumnjičeni gajio simpatije prema njima.

Iran još nije zvanično reagovao na napad na Ruždija, ali je nekoliko tvrdolinijaških iranskih novina pohvalilo njegovog napadača.

Zvaničnik libanske oružane grupe Hezbolah koju podržava Iran izjavio je ranije danas da ta grupa nema dodatnih informacija o napadu nožem na pisca Salmana Ruždija.

- Ne znamo ništa o ovoj temi pa nećemo komentarisati - rekao je Rojtersu zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, prenosi Tanjug.

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani je smatraju bogohuljenjem.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fatvu pozivajući na Ruždijevu smrt.

Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

nezavisne.com