Korona u manastiru Donja Bišnja: Zaraženo 15 osoba, 40 vjernika u izolaciji

Derventski manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji, novi je klaster, odnosno žarište korona virusa na području ove opštine, nakon što se pod krovom te svetinje zarazio jedan od monaha. Ukupno je zaraženo 15 osoba, a njih više od 40 je u izolaciji.

Ovo je, za portal MojaDerventa.info, danas potvrdio Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja u Derventi. On je, ipak, izrazio uvjerenje da je epidemiološka situacija u ovoj opštini, pa i u manastiru u Bišnji, pod kontrolom i da nema mjesta panici.

„Srećom, vjernici su bili samoodgovorni jer su odmah adekvatno reagovali, nakon što su imali simptome ili kontakte sa zaraženima. Tačno je da je petnaestak ljudi zaraženo, a nešto više od 40 u izolaciji. Naše procjene su da klaster iz manastira još pomalo tinja. Od prije desetak dana, kada je buknulo i kada smo u jednom danu imali šestoro pozitivnih, sada nam se svakodnevno javljaju dvije do tri osobe. Očekujemo, odnosno cijenimo ne samo da neće doći do eksplozije zaraze, već da ćemo u narednih četiri-pet dana staviti tačku na ovu nemilu priču“, optimista je Šaran.

Kako naš portal saznaje, sve je počelo kada se na skupu u manastitu našao i jedan, kako se pokazalo, zaraženi svršeni student bogoslovije, sa derventskog područja. Potom se zarazio jedan od monaha, pa je klupko zaraze počelo da se odmotava na vernike i one koji su sa njima imali kontakte.

VRATA MANASTIRA I DALJE OTVORENA

I nakon zaraze, kako saznajemo, na kapije prelijepe i od vajkada vrlo posjećene pravoslavne svetinje u Donjoj Bišnji nije stavljen ključ. Otvorena su i vrata i same bogomolje, ali u njoj niko ne dočekuje vjernike. Nakon što je bio u kontaktu sa zaraženim drugim monahom, monah Simeon je potvrdio da se i sam nalazi u izolaciji.

„Manastir je otvoren, ali smo mi u izolaciji. Narod može doći, samo što ne služimo u običajeno vrijeme kada dolazi, veće se nešto ranije molimo za zdravlje svih naših vjernika“, kazao je monah Simeon.

N. ĐURIĆ