IKEA najavila poskupljenje širom svijeta

Ikea najavila poskupljenje u 2022. godini!

Kompanija IKEA je saopštila da će na globalnom nivou prosječno podići cijene za oko devet odsto, prenose svjetski mediji. Švedski gigant u proizvodnji namještaja navodi da ne postoji drugi način da se saniraju posljedice koje je pandemija korona virusa ostavila na lanac nabavke i cijene sirovina.

U saopštenju kompanije navodi se da će poskupljenje biti implementirano na nivou svih proizvoda i svih zemalja u kojima IKEA posluje. Procenat od devet odsto izvučen je na nivou prosjeka, što znači da će u nekim zemljama poskupljenje biti više, a negdje niže, na šta će uticati i inflacija u tim zemljama.

Belgijski "De standaard" navodi da će cijene skočiti u toj zemlji, dok je za sada poznat procenat poskupljenja samo za Irsku, gdje će cijene biti više za 11 odsto. Ovo ne bi trebalo da iznenadi jer je šef finansijskog odsjeka kompanije, Martin van Dam, krajem prošle godine rekao da je podizanje cijena neizbježno.

Usljed pandemije, poskupljenja su se dogodila u skoro svim sektorima. Cijene sirovih materijala i transporta "probile su plafon", i IKEA navodi da je troškove apsorbovala neko vrijeme ali da to jednostavno više nije održivo.

mondo.ba

Tagovi: