Federacija usvojila subvencije za evozila, u RS još na čekanju

Vlade Federacije BiH usvojila je danas subvencije u iznosu od milion KM za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U Republici Srpskoj zasad budžetom nisu planirane subvencije niti povlastice za kupovinu ovakvih automobila.

Vlada FBiH je, na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, usvojila Program utroška sredstava tekućih transfera pojedincima, čime je pojedincima omogućeno dobijanje ukupno milion KM na ime podsticaja pri kupovini električnih automobila.

- Namjena ovog programa je dodjela subvencija u FBiH od 1. januara do 12. decembra ove godine, za električne i hibridne automobile - saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dodali su da visina iznosa koja se dodjeljuje kao finansijski podsticaj pojedincima za električna vozila iznosi 10.000 KM, a za hibridna električna plugin i hibridna full hybrid vozila po 5.000 KM

- Finansijska sredstva pojedincima moći će se dodijeliti za kupovinu, odnosno registraciju samo jednog vozila - objasnili su iz Vlade FBiH.

Sa druge strane, iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske za "Nezavisne" su rekli da budžetom nema planirane subvencije niti povlastice za kupovinu hibridnih i električnih automobila u RS.

- Podsjećamo da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u decembru 2020. godine uputilo Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u dijelu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila.

Ovom inicijativom predložili smo uvođenje oslobađanja od plaćanja poreza na dodatu vrijednost na uvoz električnih automobila. Ovim su nastavljene aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je RS prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila - objasnili su iz resornog ministarstva.

Anela Karahasan, sekretar Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH, istakla je za "Nezavisne" da pozdravljaju ovu odluku Vlade FBiH za koju su se dugo zalagali.

- Ovo je prvi put da imamo subvenciju za nabavku električnih i hibridnih vozila. Odlukom se otvaraju vrata za veći broj ekološki prihvatljivih vozila, značajnije smanjenje zagađenja iz transporta, ali i dodatni pritisak na neophodne izmjene i dopune u zakonskoj regulativi koje su potrebne za razvoj elektromobilnosti, u prvom redu infrastrukture.

Nadam se da se s ovim neće stati, da najavljene subvencije neće biti kratkoročnog roka, jer su u pozivu subvencije predviđene isključivo za fizička lica, a mi u Udruženju svakim danom dobijamo sve veći broj upita od strane pravnih lica - kazala je Karahasanova.

Istakla je da je BiH jedina zemlja u okruženju, zajedno sa samoproglašenim Kosovom, koja nema nikakve subvencije na uvoz električnih i hibridnih automobila.

- Hrvatska izdvaja za subvenciju 9.150 eura, Slovenija 7.500, Crna Gora 5.000, Srbija 5.000 eura za električna vozila, dok za plugin hibride Srbija izdvaja 3.500 eura, Slovenija 4.500, Hrvatska 5.000, a Crna Gora 2.500 eura - pojasnila je Karahasanova.

Podsjećamo, kako je za "Nezavisne" ranije rekao Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izrađen je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, koji treba da bude usvojen do 31. decembra ove godine.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nula carinsku stopu na automobile na električni pogon.

nezavisne.com