FBiH ide u novo zaduženje od 30 miliona KM

Federacija Bosne i Hercegovine će se u prvih pola godine 2024. godine zadužiti više od 125 miliona maraka emisijom trezorskih zapisa.

Nakon što je prije devet dana otkazana posljednja aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), investitorima je ponuđeno novih 3.000 trezoraca.

Nominalna vrijednost je 10.000 KM, a ukupna vrijednost emisije iznosi 30 miliona KM.

Riječ je o devetomjesečnim trezorskim zapisima, a aukcija je zakazana za 4. jun.

Podsjećamo, FBiH se u toku ove godine trezorskim zapisima zadužila za više od 96 miliona, a zainteresovanosti investitora nije nedostajalo.

Nakon četiri uspješne aukcije trezorskih zapisa, FBiH je odlučila otkazati prethodnu aukciju koja je planirana u iznosu od 30 miliona KM, a bila je zakazana za 21. maj 2024. godine.

“Uzimajući u obzir tržišne uslove i adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora FBiH, Federalno ministarstvo finansija odlučilo je da otkaže aukciju trezorskih zapisa planiranu za 21. maj 2024. godine”, saopšteno je tada.

Nije poznato da li se i šta za devet dana desilo „sa adekvatnim nivoom likvidnosti“ pa je Vlada FBiH vrlo brzo odlučila da, ipak, ide u novo zaduženje, piše CAPITAL.ba.

Tagovi: