Ethereum najavio nadogradnju na koju se dugo čekalo

Šta znači ta nadogradnja? Ethereum je od svog osnivanja po uzoru na Bitcoin, koristio proof-of-work mehanizam za verifikaciju transakcija na svojoj mreži. Poslije dugog niza godina i brojnih najava, uskoro bi trebalo napokon prijeći na proof-of-stake mehanizam za verifikaciju, piše Bonitet. Zbog čega je ovo važno?

Postoji nekoliko mehanizama/tipova verifikacije, a dva najpopularnija su proof-of-work (koristi ga Bitcion) i proof-of-stake (koriste ga brojne druge popularne valute, a uskoro bi im se trebao priključiti i ETH).

Što je Proof-of-work, a šta Proof-of-stake?

Proof-of-work znači da se verifikatori na mreži međusobno takmiče ko će prvi potvrditi transakciju i dobiti nagradu, kao u slučaju Bitcoina. Da bi uspio u ovome, korisnik mora imati jači stroj za rudarenje od ostalih učesnika kojih ima potencijalno na stotine miliona. Zbog toga se rudari iz mjeseca u mjesec opremaju sve jačim i jačim strojevima, od kojih su neke opremljene specijalnim ultra-snažnim grafičkim karticama. Posljedica toga je nevjerojatna potrošnja struje, jer snažne grafičke kartice troše jako puno energije.

S druge strane, Proof-of-stake znači da se verifikatori na mreži ne takmiče tko će prvi doći do verifikacije (barem ne u istom smislu kao korisnici Bitcoina), nego se validacija dodjeljuje raznim korisnicima, u skladu sa time tko ima koliki ‘štek’ (stake) datog novčića. Na primjer, neko može „uštekati“ 1,000 Ether novčića i samim time postati jedan od verifikatora. Minimalna količina ETH novčića kako bi se ušlo u priču je 32 ETH, ali što više to bolje jer će onda biti “jači” verifikator i više zarađivati.

Zašto je proof-of-stake bolji mehanizam verifikacije?

Jeftiniji je jer ne uključuje skupocjene strojeve ni grafičke kartice. Potrošnja struje praktično ne postoji obzirom da nema ni strojeva za rudarenje. Jednostavniji za korištenje i u cijelu priču može se uključiti i totalni početnik. Doprinosi većoj sigurnosti mreže

Pošto je Ethereum druga kriptovaluta po popularnosti i tržišnoj kapitalizaciji (market cap), ovo će biti ogromna promjena na bolje jer će olakšati korištenje same mreže a i pojačati će njenu sigurnost.

capital.ba

Tagovi: