Elektrokrajina tone dublje u minus, a RiTE Ugljevik poslovao pozitivno

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te povećala višemilionsku akumuliranu neraspoređenu dobit.

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) imale su u prvom polugodištu ove godine poslovne prihode od 39,6 miliona, što je za oko osam miliona više nego u istom periodu lani. Istovremeno, poslovni rashodi su im malo smanjeni, sa 27,3 miliona na 27,1 milion KM.

Usljed povećanih finansijskih rashoda, dobit prije oporezivanja na kraju juna ove godine iznosila je 10,8 miliona i značajno je veća nego na kraju juna prošle godine kada je iznosila 4,3 miliona KM.

HET ima akumuliranu neraspoređenu dobit od 62,8 miliona KM.

Hidroelektrane na Drini, za razliku od HET-a, imale su pad poslovnih prihoda sa 27,6 miliona na 20,9 miliona KM. Neznatno su im smanjenji i poslovni rashodi koji su u prvom polugodištu ove godine iznosili 17,6 miliona KM.

Ove hidroelektrane su tako ostavarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,2 miliona za šest mjeseci ove godine, što je manje za oko šest miliona u odnosu na prvu polovinu prošle godine, piše Bloomberg Adria.

HE na Drini imaju akumuliranu neraspoređenu dobit od 14,4 miliona KM.

Hidroelektrane na Vrbasu imale su blago povećanje poslovnih prihoda, sa prošlogodišnjih 11,6 miliona na ovogodišnjih 11,9 miliona KM u prvih šest mjeseci. Povećali su i rashode sa 8,1 na 8,3 miliona KM, te ostvarili dobit prije oporezivanja od 3,4 miliona KM. Na kraju jna prošle godine dobit je bila 3,1 milion KM. Ove elektrane imaju akumuliranu dobit od 32,4 miliona KM.

Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik su poslovali pozitivno u prvom polugodištu za razliku od istog perioda lani. Poslovne prihode povećali su za 28 miliona, sa prošlogodišnjih 60,7 miliona KM na ovogodišnjih 88,6 miliona KM.

Rashodi su takođe povećani i iznosili su 83 miliona KM na kraju juna. Uz finansijske i ostale prihode i rashode, dobit ove RiTE prije oporezivanja iznosi 9,7 miliona KM. Podsjećamo, prvo polugodište prošle godine imali su gubitak od 18,5 miliona KM.

RiTE Ugljevik knjiži akumuliranu neraspoređenu dobit od 66,6 miliona KM.

Peto proizvodno preduzeće iz Sistema ERS – RiTE Gacko nije još objavilo polugodišnji izvještaj o poslovanju, jer je, kako su naveli, revizija u toku.

Što se tiče elektrodistrubutivnih preduzeća ERS, pojedina su poslovala lošije u odnosu na prošlu godinu, a osnovni razlog za to je što je snabdijevanje potrošača električnom energijom od njih preuzelo Matično preduzeće ERS.

Elektrokrajina bilježi gubitak od 1,4 miliona KM i s ovim akumulirani minus preduzeća iznosi 37,2 miliona KM.

Elektro Doboj, koji je ranije bio jedno od najstabilnijih elektro-distributivnih preduzeća, zadržalo je taj status. Bilježe dobit od 1,3 miliona KM što je povećanje u odnosu na lani, kad su za šest mjeseci imali dobit od 1,1 milion KM. Na kraju juna imaju akumuliranu dobit od preko 102,1 milion KM.

Elektrodistribucija Pale, kao i njihove Dobojske kolege bilježe profit od 1,3 miliona, što je manje od prošlogodišnjih 2,2 miliona KM. Akumulirana neraspoređena dobit im je 29,8 miliona KM.

Elektro-Bijeljina ima dobit od 261.132 KM u prvom polugodištu ove godine, dok na računima ima ukupno akumulirana i neraspoređena 32 miliona KM.

I posljednje u nizu distributivnih preduzeća je Elektrohercegovina koja je ostvarila svega 27.435 KM dobiti u prvom polugodištu ove godine što je smanjenje u odnosu na isti period lani (334.035 KM). Ovo preduzeće ima akumuliranih i neraspoređenih 5,7 miliona dobiti.

capital.ba