Dodik poručuje da će se u Srpskoj razgovarati o Vučićevom prijedlogu

Naše odsustvo u odlučivanju u zajedničkim institucijama desilo se zbog zakona koji je nametnuo Valentin Incko i ono je u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske. Početkom februara vratićemo se u NSRS i razgovarati o ovoj temi. Ovo je danas za RTRS rekao srpski član Predsjedništva BiH MIlorad Dodik.

On je istakao da političkom Sarajevu smeta sve što je regularno, pa tako i obilježavanje Dana Republike.

– Više ih još boli činjenica da je 30.000 ljudi izašlo u želji da bude dio manifestacije povodom obilježavanja Dana Republike – rekao je Dodik.

On je naveo da su sve aktivnosti Republike Srpske legalne i legitimne, za razliku od dešavanja u FBiH, poput tzv. marša u Bužimu, sa kojih se šalju ratnohuškačke poruke.

Dodik je naglasio da Republika Srpska poštuje Ustav BiH i zagovara vraćanje na izvorne principe Dejtonskog sporazuma koji je sastavni dio tog ustava.

Imajući u vidu težinu pozicije čitavog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, Vučić je danas na sastanku u Beogradu zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu Republike Srpske, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u Republici Srpskoj moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost čitavog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku.

– Moja molba Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Republike Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda – naglasio je Vučić.

Tagovi: