Dobra inicijativa: Djeci bez roditelja treba podrška i poslije 18 godina

Udruženje "Misli dobro“ pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti, u smjeru da se za djecu bez roditeljskog staranja briga u RS za njih produži sa 18 na 21 godinu.

Inicijativa druženja "Misli Dobro" je rezultat višemjesečnih razgovora sa profesionalcima koji direktno rade sa djecom bez roditeljskog staranja, i koji ističu da djeca sa 18 godina, kada prestane briga države za njih, dožive šok, teško se socijalizuju, imaju problema u radnoj sredini, i uopšte uzev, teško se uklapaju u sistem.

Iz udruženja tvrde da je praksa pokazala da aktuelno zakonsko rješenje nije dobro, te da djeca i pored velikih troškova, a po prestanku "starateljstva" od strane sistema, nerijetko ponovo postaju socijalni sučajevi.

- Inicijativa ne znači da djeca bez roditeljskog stranja treba da trajno ostanu u domu ili hraniteljskoj porodici, već da po zaposlenju, završeku školovanja i napunjenih 18 godina, započnu samostalan život, ali da o njima RS vodi računa do najmanje 21. godine kako bi im se omogućio i olakšao period adaptacije na novonastale životne okolnosti - navode iz Udruženja "Misli dobro“.

Svake godine, Dom "Rada Vranješević“ u Banjaluci napusti prosječno desetoro djece, što nije veliki broj, i ne iziskuje velika sredstva.

- Sigurni smo da uz dobru organizaciju i koordinaciju, RS ima znanja i mogućnosti da ih usmjeri na pravi put i pruži im svu moguću podršku, kako bi se osamostalili i postali njeni uzorni i dostojanstveni građani. Period od 18 do 21 godine je ključan za budućnost djece bez roditeljskog staranja - smatraju u Udruženju "Misli dobro“.