Banja Luka milionskim kreditom čupa “Akvanu” iz ralja “Novoteksa”

Grad Banja Luka planira da se zaduži sa oko pet miliona KM, a kredit će biti namijenjen za dokapitalizaciju javnog preduzeća “Akvana” čiji gubici su veći od 12 miliona KM. Kako CAPITAL saznaje najveći dio kredita  bi bio utrošen na vraćanje duga preduzeću “Novoteks”.

“Akvana” od samog početka posluje sa minusima, koji su do sada rezultirali u milionskim gubicima o čemu je CAPITAL u više navrata pisao. Ti gubici su doveli do blokada računa koje su se dogodile u nekoliko navrata u prethodnih godina, zato što su Poreska uprava RS i preduzeće “Novotekst”, tražili naplatu dugova.

U međuvremenu su uprava “Akvane” i Grad Banja Luka postigli sporazume za otplatu dugova i računi su odblokirani, ali nije pripremljen dugoročni plan za revitalizaciju ovog preduzeća.

Posljednje informacije koje stižu iz Gradske uprave Banja Luka pokazuju da aktuelna administracija spas ovog preduzeća vidi u kreditu za dokapitalizaciju.

Gradski menadžer grada Banja Luka Bojan Kresojević potvrđuje da je kreditno zaduženje Grada jedina mogućnost za dokapitalizaciju “Akvane”. Dodaje da u budžetu grada 2023. godinu za ove namjene nije planirana nijedna marka.

- Iznos od oko 3,1 miliona KM za “Akvanu” je bio planiran prijedlogom budžeta grada za ovu godinu, ali on je skinut amandmanom većine - rekao je on i napomenuo da je taj novac trebao biti iskorišten za rješavanje duga prema “Novoteksu”.

Kaže da je u međuvremenu došlo do promjene situacije, te da će biti potrebno daleko više novca za “Akvanu”.

- Kada je formiran prijedlog budžeta, 3,1 milion KM je bio minimalni iznos za izmirenje obaveza prema “Novoteksu”. ali taj iznos će biti veći, jer u međuvremenu imamo nove procese sa „Novoteksom“ koji do tog momenta nisu bili presuđeni i obaveze nisu bile izvršne. Tako da će tu biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva - rekao je Kresojević i dodao da bi se taj iznos mogao popeti i na četiri miliona KM.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba